Oι εξελίξεις και οι νέες τάσεις στον τομέα των επενδύσεων ζητήθηκαν στα πλαίσια forum που διοργάνωσε η διεύθυνση του Wealth & Investment Services της Ελληνικής Τράπεζας για πελάτες με στόχο τη χαρτογράφηση των γεωπολιτικών προκλήσεων της αστάθειας στην αγορά, αναζητώντας ανθεκτικές επενδύσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Μιλώντας κατά την εκδήλωση, η κα. Μικαέλλα Σάββα, Διευθύντρια Wealth & Investment Services της Ελληνικής Τράπεζας, ανέλυσε το μακροοικονομικό περιβάλλον και αναφέρθηκε στις τάσεις και δυναμικές που διαμορφώνουν τον κλάδο των επενδύσεων. Όπως ανέφερε, η αβεβαιότητα που υπάρχει είναι παρατεταμένη και η απλή διασπορά κεφαλαίων δεν είναι πια ικανοποιητική. Οι επενδυτές πρέπει πλέον να είναι επιλεκτικοί και να επαναξιολογούν τακτικά τα χαρτοφυλάκιά τους για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ακολουθούν μια σωστά σχεδιασμένη στρατηγική για να εκμεταλλευτούν τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν.

Όπως ανέλυσε στην παρουσίασή της, χρειάζεται μια ευρεία διασπορά του χαρτοφυλακίου τόσο σε προϊόντα και τομείς, όσο και σε γεωγραφικές περιοχές. «Στην Hellenic Bank Wealth είμαστε επιλεκτικοί και ευνοούμε την ποιότητα. Προτιμούμε περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις και ισχυρά περιθώρια κερδοφορίας και τα οποία μπορούν να παρέχουν ανθεκτικότητα και ευελιξία», τόνισε. «Για εμάς στόχος δεν είναι απλώς η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας στρατηγικής, ή η εκτέλεση των συναλλαγών. Στην Ελληνική Τράπεζα χτίζουμε μακροχρόνιες συνεργασίες. Ενδυναμώνουμε και στηρίζουμε τους πελάτες μας, τόσο τους θεσμικούς όσο και τους ιδιώτες επενδυτές, να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους», υπογράμμισε η κα Σάββα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις ισχυρές τάσεις οι οποίες ήρθαν για να μείνουν, έχουν μεταμορφώσει την καθημερινότητά μας, την κοινωνία γενικότερα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η αειφόρα ανάπτυξη και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η ψηφιοποίηση και ιδιαίτερα οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως και οι αλλαγές στη δημογραφία του πληθυσμού και η αστικοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Head, Retail Banking της Ελληνικής Τράπεζας, Δρ Ανδρέας Ασσιώτης, ανέλυσε το μακροοικονομικό τοπίο και υπογράμμισε τη σημασία του οικονομικού σχεδιασμού και των επενδύσεων, τόσο για θεσμικούς όσο και για ιδιώτες επενδυτές. Τόνισε ότι στην Ελληνική Τράπεζα «επανασχεδιάσαμε το wealth management κάνοντας το προσβάσιμο και διαθέσιμο για όλους, ενδυναμώνοντας τους πελάτες μας καθ’ όλη την οικονομική τους πορεία». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από Allianz Global Investors, Pimco και Schroders. O Global Ηead, Fixed income product specialist της Allianz Global Investors, κ. Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες που απουσίαζαν όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά. Ο αντιπρόεδρος και account manager της Pimco για Ελλάδα, Κύπρο και Ην. Βασίλειο, κ. Βασίλης Μιλιάς ανέλυσε την επάνοδο των ομολόγων και τη δυνατότητα για αποδόσεις παρόμοιες με αυτές των μέτοχων με λιγότερο ρίσκο. Τέλος, ο επικεφαλής της Southern CEE & Mediterranean από Schroders, ανέλυσε τις ευκαιρίες στα private markets, και τον ρόλο που παίζουν στα χαρτοφυλάκια επενδυτών.