Από όλους τους μέτοχους τραπεζών της Ευρωζώνης οι πιο κερδισμένοι είναι οι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών, μαζί με αυτούς των τραπεζών στην Ουγγαρία. Την ίδια ώρα, σε δυσμενέστατη θέση παραμένουν οι καταθέτες των τραπεζών στην Κύπρο, οι οποίοι λαμβάνουν τα χαμηλότερα επιτόκια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των ποιοτικών στοιχείων των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (τριμηνιαίος πίνακας ελέγχου κινδύνου RDB, με περίοδο αναφοράς το τρίτο τρίμηνο 2023) δείχνει και πάλι την πρωτιά της Κύπρου στην Ευρωζώνη ως προς την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE 25,2%, τέλος Σεπτεμβρίου 2023, από 2,8% τον Σεπτέμβριο 2022, ποσοστό που εξασφαλίζει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα τη δεύτερη θέση στην Ευρωζώνη. Την πρώτη θέση έχει το τραπεζικό σύστημα της Ουγγαρίας, με απόδοση 28,4%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 10,9% κατά μέσο όρο, τέλος Σεπτεμβρίου 2023, υποστηριζόμενος από τη διεύρυνση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (1,62% το τρίτο τρίμηνο του 2023) και τη δημιουργία καθαρών εσόδων από τόκους.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι ένας χρηματοοικονομικός δείκτης που δείχνει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιεί μια εταιρεία τα κεφάλαια της για να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα (κέρδη) και εκφράζεται σε ποσοστιαίες μονάδες. Χρησιμοποιείται ως ένδειξη αποτελεσματικότητας μιας εταιρείας, δηλαδή πόσο κέρδος μπορεί να παράγει, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους που επενδύθηκαν από τους μετόχους της (μετοχικό κεφάλαιο) και τα αποθεματικά της. Οι επενδυτές συνήθως αναζητούν εταιρείες με υψηλή και αυξανόμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι 7%, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, ενώ της Ελλάδας είναι στο 13,6%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού που έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε μείωση των ανεξόφλητων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο, η αύξηση των δανείων παρέμεινε υποτονική. Το φθινοπωρινό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης κινδύνου (RAQ) έδειξε ότι οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τα ανοίγματά τους σε δανεισμό.

Μειώνονται τα ΜΕΔ στις τράπεζες

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ήταν 2,6%, από 3,2% τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων είναι 1,8%, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τον πιο χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει το τραπεζικό σύστημα της Σουηδίας 0,3%, της Λετονίας 0,5%, της Λιθουανίας 0,6%.

Στα γενικά σχόλια, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη παραμένει υποτονική και η μακροοικονομική αβεβαιότητα είναι υψηλή, καθώς η απάντηση της νομισματικής πολιτικής στον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να κινείται στην οικονομία, χαλαρώνοντας ουσιαστικά τις πληθωριστικές πιέσεις κατά τους τελευταίους μήνες του 2023.  

Οι τράπεζες στην ΕΕ διατήρησαν εύρωστα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, με σταθμισμένο μέσο δείκτη CET1  στο 15,8%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του 15,9% που αναφέρθηκε στο προηγούμενο τρίμηνο και 100 μονάδες βάσης ψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2022.