Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συμμετέχει σε ομάδα αριθμού Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων  στην εταιρεία EuroCTP,  με σκοπό την παροχή Ενοποιημένης Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης (Consolidated Tape) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου 2023, με σκοπό να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την επιλογή παρόχου Ενοποιημένης Ηλεκτρονικής Χρηματιστηριακής Πληροφόρησης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηριακών Αγορών για τις εισηγμένες αξίες στα Χρηματιστήρια.

Η εταιρεία έχει ήδη ορίσει διοικητικό Συμβούλιο με Διευθύνοντα Σύμβουλο και Προϊστάμενο Τεχνολογίας και όλα τα συμμετέχοντα Χρηματιστήρια εκπροσωπούνται στο εποπτικό συμβούλιο της.

Οι μέτοχοι της εταιρείας EuroCTP στοχεύουν στην επιτυχία αυτού του σημαντικού έργου, εφόσον ως διαχειριστές ρυθμιζόμενων αγορών, αποτελούν τη θεμελιώδη βάση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς και στοχεύουν όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν περαιτέρω το οικοσύστημα των αγόρων.

Μεταξύ των στόχων της EuroCTP είναι:

•             Δημιουργία Consolidated Tape για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ισότιμης πρόσβασης στα δεδομένα της αγοράς για όλους τους επενδυτές, παρέχοντας μία πλήρως ενοποιημένη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς αξιών.

•             Προσφορά μίας ολοκληρωμένης, τυποποιημένης και αξιόπιστης εικόνας ολόκληρου του ευρωπαϊκού πεδίου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, προς όφελος όλων των συμμετέχοντων.

•             Διάθεση ενός αξιόπιστου και οικονομικά αποδοτικού Consolidated Tape, σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Ακολουθεί πιο κάτω σύνδεσμος (link), στον οποίο παρουσιάζεται αυτούσια η ανακοίνωση της 16ης Φεβρουαρίου 2023 για τη δημιουργία της Κοινοπραξίας.