Ξεπέρασε τον εαυτό της η Ελληνική Τράπεζα το 2023 καταγράφοντας τα ψηλότερα κέρδη στην ιστορία της -€365,4 εκατ.- σε σχέση με €22 εκατ. το 2022 με τη θετική ώθηση να τη δίνουν οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για να χτυπήσει τον πληθωρισμό.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτοξεύτηκαν κατά 78% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα €563,3 εκατ., λόγω της αύξησης των βασικών επιτοκίων και της αξιοποίησης της υψηλής ρευστότητας στον ισολογισμό της τράπεζας σε καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες. Επίσης, τα έσοδα από τόκους για το έτος 2023 αντανακλούν τον πλήρη αντίκτυπο της απόκτησης μέρους του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων από την RCB Bank κατά τη διάρκεια του 2022.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει άνετη ρευστότητα, με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 542% και με €5,8 δισ. τοποθετημένα στην ΕΚΤ, κάτι που της επιτρέπει να επωφεληθεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο νέος δανεισμός το 2023 ήταν ύψους €1.204 εκατ., αυξημένος κατά 2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον στόχο για το έτος και με βάση τους μεσοπρόθεσμους αναθεωρημένους στόχους αναμένεται να είναι μεγαλύτερο το ποσό. Σημαντικό είναι επίσης ότι το 99,7% του νέου δανεισμού μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενο.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε στο 2,5%, με τον δείκτη κάλυψης προβλέψεων προβληματικών χορηγήσεων στο 41% και τον δείκτη κάλυψης των καθαρών ΜΕΔ με εμπράγματες εξασφαλίσεις στο 139%. Στους μεσοπρόθεσμους αναθεωρημένους στόχους, ο δείκτης ΜΕΔ υπολογίζεται περίπου 3%.

Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει χαμηλό δείκτη προβληματικών δανείων, ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της  Ελληνικής, Αντώνης Ρούβας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων απηύθυνε εκ νέου  πρόσκληση προς μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες να προσέλθουν για εξεύρεση λύσεων, ανκαι η τράπεζα «νιώθει άνετα» με  τον δείκτη στο 2,5%. Πέρα από το μήνυμα σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφερόμενος σε όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και συνεχίζουν να μη καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, ο κ. Ρούβας προειδοποίησε ότι «εμείς δεν έχουμε άλλες επιλογές και θα ανακτήσουμε το λαβείν μας».

Στον «πάγο» το μέρισμα

Η διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank ανατρέπει τους σχεδιασμούς για διανομή μερίσματος, παρά τα υψηλά κέρδη που ανακοίνωσε για το 2023 ο κυπριακός τραπεζικός όμιλος. «Αυτή τη στιγμή υφίσταται αυτός ο περιορισμός για μια σειρά από λόγους. Είμαστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, εν μέσω μιας εξαγοράς, στο οποίο έχουν κρίνει οι επόπτες ότι προτιμούν τα κεφάλαια να μείνουν μέσα στον οργανισμό αντί να δοθούν ως μέρισμα», ανέφερε ο κ. Ρούβας κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Χριστοδούλου είπε ότι τα οφέλη ενός μετόχου δεν προέρχονται μόνο από το μέρισμα, αλλά και από τη συμμετοχή στην ευμάρεια του οργανισμού, αφού η αξία της μετοχής ήταν πέρσι στο €1,10 και τώρα είναι γύρω στο €2,30. «Αυτή είναι η απόδοση που θέλει ο μέτοχος», είπε, επισημαίνοντας πως «αν ένας μέτοχος δεν ήθελε να συμμετάσχει στην οικονομική ευμάρεια θα μπορούσε να αγοράσει ένα ομόλογο, να έπαιρνε μια απόδοση 7% με 8% και θα πήγαινε σπίτι του. Τόσο ο κ. Ρούβας όσο και ο κ. Χριστοδούλου τόνισαν ότι η επένδυση της Eurobank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, όσο και στην κυπριακή οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της συλλογικής σύμβασης, ο κ. Ρούβας ανέφερε ότι τρέχει η διαμεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας με την ΕΤΥΚ. «Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα, αλλά έχουμε όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε κάτι που να κάνει νόημα, τόσο για το προσωπικό όσο και την τράπεζα».