Όταν έρθει η ώρα να τρέξει το βασικό σενάριο εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από τον ελληνικό όμιλο Eurobank, πέρα από τις νομικές διαδικασίες, τα έγγραφα και όλα τα σχετικά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αυτού του τύπου, κομβικό ρόλο στις εξελίξεις -μετά το «στρατηγείο» του ομίλου, που είναι το κτήριο της διοίκησης στην οδό Σταδίου, θα έχει και η «καρδιά» του ομίλου, το Eurobank Hub, στη Νέα Ιωνία Αττικής.

Είναι εκεί που σε 34.000 τ.μ. έχει αναπτυχθεί ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα υποδομών και δεξιοτήτων, όπου εξειδικευμένοι επαγγελματίες στον χώρο της τεχνολογίας, σε συνεργασία με ένα εκτενές δίκτυο ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών πληροφορικής, υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις εγχώριες και τις διεθνείς δραστηριότητες στις πέντε χώρες που έχει παρουσία ο όμιλος. Στο Hub λειτουργεί και το εξειδικευμένο IT Center of Excellence των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank, έχοντας υιοθετήσει το μοντέλο Hub and Spoke, με τις διευθύνσεις πληροφορικής σε Κύπρο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία, με την υποστήριξη περισσότερων από 200 έμπειρους τεχνολόγους και επιχειρηματικούς αναλυτές.

Ακόμη και σε αυτό το κτήριο, το οποίο είναι το «ψηφιακό εργοστάσιο» της Eurobank, υπάρχει το κυπριακό αποτύπωμα, καθώς πρόσφατα ο Σπύρος Λοΐζου, από τη Λευκωσία, ανέλαβε ως Group Head International IT ολόκληρου του ομίλου.

Η μετάβαση στα συστήματα της Eurobank

Κατά την παρουσίαση των εγκαταστάσεων στην κυπριακή αποστολή δημοσιογράφων, την Τρίτη, από στελέχη του ομίλου, διευκρινίστηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά το εξειδικευμένο προσωπικό για να αρχίσει η ψηφιακή μετάβαση των δεδομένων της Ελληνικής στα συστήματα της Eurobank. Προς το παρόν, όπως αναφέρθηκε, είναι πρόωρο να γίνει κάποια εκτίμηση για τον χρόνο θα χρειαστεί αλλά υπάρχει ετοιμότητα να πιάσουν δουλειά αμέσως μόλις δοθεί το σήμα από τη διοίκηση του ομίλου και εφόσον προχωρήσει η διαδικασία της εξαγοράς.

Εστιάζοντας στην Κύπρο, το 2023 ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο έργο τεχνολογικού μετασχηματισμού της Eurobank Κύπρου, αντικαθιστώντας το 85% των συστημάτων και υποδομών με νέες καινοτόμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αντικαταστάθηκαν πλήρως το Core Banking, τα ψηφιακά κανάλια, το Data Warehouse και το Wealth Management.

Σε επίπεδο ομίλου και στο πεδίο της νέας γενιάς πληρωμών, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμφωνία μεταξύ Eurobank και NPCI International για την αξιοποίηση της πρωτοποριακής τεχνολογίας UPI (United Payments Interface) στα εμβάσματα από την Ελλάδα προς την Ινδία. Όπως τονίστηκε στους δημοσιογράφους, η στρατηγική συνεργασία με την NPCI International εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική δέσμευση της Eurobank να αποτελέσει την τράπεζα επιλογής για επιχειρήσεις από την Ινδία που επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, ως σημείο εισόδου για τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επένδυση του οργανισμού σε κοινά τεχνολογικά εργαλεία και μαθησιακά προγράμματα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας και Ηθικής και το ESG.

Επιπλέον, εγκαινιάστηκε σειρά πρωτοβουλιών με έμφαση στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μία σειρά από ενδιαφέροντα διαδικτυακά talks (my PROSPERITY). Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν 26 μονοήμερες δράσεις, με θέμα την ευεξία στον χώρο εργασίας και τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, με τη συμμετοχή 476 εργαζομένων.