Μετά από 17 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, ο όμιλος Eurobank  ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο άλμα, το οποίο πέρα από το σχέδιο για εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, κρύβει και άλλους στόχους.

Η Κύπρος αποτελεί για τον όμιλο Eurobank επιχειρηματική γέφυρα και ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς στο πλάνο του τραπεζικού ομίλου είναι να χρησιμοποιήσει το νησί για την προσέλκυση επιχειρήσεων από Ινδία, Ισραήλ και Μέση Ανατολή, να γίνει πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάστασή τους στην Κύπρο και κατά προέκταση την επέκτασή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, η Ινδία η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναζητεί στην Ευρώπη μια νέα πύλη εισόδου για τις εξαγωγές της, καθώς η Μεγάλη Βρετανία έχασε αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα μετά το Brexit.

Και η Ελλάδα βλέπει Ινδία

Ωστόσο, στο πλάνο δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, η οποία θέλει να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Ινδία. Πριν λίγες μέρες, στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας, μαζί με την ηγετική διευθυντική ομάδα από Ελλάδα και Kύπρο, ενημέρωσε κυπριακή δημοσιογραφική αποστολή ότι η στρατηγική επιλογή έχει να κάνει και με μια θετική γεωπολιτική προδιάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμούν να αναπτύξουν την προοπτική, κάτι που διεφάνη και στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα.

Η Ινδία επίσης επιθυμεί να διερευνήσει την πιθανότητα αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά για την ταχύτερη εξαγωγή των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται, εξάλλου, πως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες και εντοπίστηκαν αρκετές νέες ευκαιρίες για εμπλουτισμό της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, σημαντική εξέλιξη που συμπεριλήφθηκε μάλιστα στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, ήταν η υπογραφή Πρακτικού Συνεργασίας(MoU) με την NPCI International με σκοπό τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στον τομέα των διεθνών εισερχόμενων εμβασμάτων.

Διαφήμιση πλεονεκτημάτων

Όπως αποκάλυψε για τα επόμενα βήματα, έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για να ανοίξουν Γραφείο Αντιπροσωπείας (Rep Office) στην Βομβάη, το οποίο θα είναι κάτω από την ευθύνη του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank Κύπρου  Μιχάλη Λούη. Στο πλαίσιο της στρατηγικής που θέλει να αναπτύξει η τράπεζα, ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εργασιών με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, που είναι οικονομίες που στα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε, θα έχουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θα διαφημίσουμε  τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σημείωσε, όπως είναι η κοινή επιχειρηματική γλώσσα σε Κύπρο και Ινδία που είναι η αγγλική, η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της Κοινοπολιτείας, επίσης οι δυο χώρες έχουν κοινό εταιρικό δίκαιο, υπάρχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ινδία και αναπτυγμένος τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Πλέον, η Κύπρος, όπως ανέφερε, έχει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στα μάτια των ξένων το οποίο εποπτεύεται απευθείας από την ΕΚΤ και μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ξένων εταιρειών. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό εταιρειών ν να φέρουμε στην Κύπρο θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την οικονομία της χώρας.

Ο κ. Λούης εξήγησε ότι το πλάνο ανάπτυξης στην Ινδία γίνεται μετά το Brexit, βλέποντας πως υπάρχει η ανάγκη επιχειρήσεων από την Ινδία να θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι θα υπάρχει γραφείο στελεχωμένο με σκοπό την προώθηση της Κύπρου ως ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών, με οφέλη να προκύπτουν τόσο για την Κύπρο όσο και για τον τραπεζικό όμιλο.

Υπάρχει και η Μέση Ανατολή

Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Group – Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες- Σταύρος Ιωάννου, ο οποίος τις  προηγούμενες εβδομάδες ήταν σε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε ότι σε αυτές τις χώρες μπορείς να εξερευνήσεις τις  αγορές δίχως μεγάλο κίνδυνο και δίχως μεγάλα κεφάλαια.

Εξήγησε ότι στο Άμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι έχουν δημιουργηθεί τα financial centers στα οποία μπαίνεις με ευελιξία και μπορείς να κάνεις εξερεύνηση χωρίς ρίσκο. Όπως είπε, μπορείς να δημιουργήσεις μέσα σε λίγες ημέρες γραφείο αντιπροσωπείας για να εξερευνήσεις τη χώρα με μικρό κόστος, γρήγορα και εύκολα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, συνώνυμη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, η Eurobank υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο, με την τελευταία να αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς, στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει στα πλάνα του ο όμιλος και έχουν σχέση με την Κύπρο θέλει να δώσει αξία στο νησί αλλά και στη Eurobank. Η εξωστρέφεια της Eurobank και τα σχέδια για την εγχώρια αγορά αναμένεται να συζητηθούν επί κυπριακού εδάφους, αυτή την εβδομάδα (20 – 22 Μαρτίου), καθώς θα διενεργηθεί στη Λεμεσό η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου (πέρυσι είχε διεξαχθεί συνεδρίαση του ΔΣ στη Σόφια, όπου η Eurobank διατηρεί παρουσία).

Βοηθά και ο Ινδός μεγαλομέτοχος

Aκόμη ένας ενισχυτικός παράγοντας για τα σχέδια της Eurobank με την Ινδία, σύμφωνα με τον κ. Καραβία είναι ότι ο βασικός μέτοχος του ομίλου είναι ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings είναι Ινδός. Σε ηλικία 25 ετών έφυγε από την Ινδία ως μετανάστης στο Τορόντο αλλά διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με την χώρα.

Η Fairfax έχει δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία, την Fairfax India, με αρκετά δισεκατομμύρια επενδύσεις στην Ινδία και επομένως σημείωσε αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και μια πρόσβαση μέσω του βασικού μας μετόχου. Δεν είναι εύκολη προσπάθεια αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, αλλά το σημαντικό που μας δίνει την ώθηση είναι ότι υπάρχει η βούληση σε επίπεδο κυβερνήσεων για να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία.

Σημειώνεται ότι η αγορά της Ινδίας ήταν από το 2013 στο ραντάρ του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετές επιχειρηματικές και επενδυτικές συναντήσεις όπως αντίστοιχες έχουν γίνει με το ΚΕΒΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το διμερές εμπόριο Ινδίας και Κύπρου παρουσιάζει σταδιακή αύξηση από το 2015 και μετά.