Αναμένεται να αλλάξει ουσιωδώς το ασφαλιστικό τοπίο στην Κύπρο, μετά το τραπεζικό, με τις αλλαγές και στους δύο κλάδους να προέρχονται από δυο κινήσεις με επίκεντρο την Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», είναι θέμα χρόνου, είτε μέχρι τέλος του μήνα είτε μέσα στον Μάιο, να κλείσει το deal μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και της γαλλικής CNP Assurances, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω των θυγατρικών της εταιρειών CNP Cyprialife και CNP Insurance.

Αν και δεν δίνονται επίσημες πληροφορίες για το κόστος της εξαγοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για deal αρκετών εκατομμυρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι τις τελικές υπογραφές και η CNP Cyprus περάσει στην Ελληνική, τότε η τράπεζα θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ασφαλειών στην Κύπρο, αφού έχει άλλες δύο ασφαλιστικές, την Παγκυπριακή και τη Hellenic Life.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CNP Cyprus, τέλος Δεκεμβρίου 2023 τα βασικά μεγέθη της ήταν: €95 εκατ. επενδύσεις υπό διαχείριση, €120 εκατ. σύνολο ενεργητικού, €45 εκατ. καθαρό ενεργητικό, €72 εκατ. εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, €23,2 εκατ. σύνολο απαιτήσεων που πληρώθηκαν, 208% δείκτης φερεγγυότητας ΙΙ, 336 συμφωνίες διαμεσολάβησης.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, την πρώτη θέση με ασφαλίσεις ζωής το 2023, με μερίδιο αγοράς 28,5%, κατέχει η Eurolife (ασφαλιστική εταιρεία της Τράπεζας Κύπρου), η παραγωγή της οποίας ανήλθε στα €207.649.403 (+18,9%). Ακολουθεί η CNP Cyprialife, με μερίδιο αγοράς 22,6% και παραγωγή €164.704.168 (+19,2%).

Στις γενικές ασφαλίσεις (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου ατυχημάτων & υγείας) πρώτη είναι η CNP Ασφαλιστική, με μερίδιο αγοράς 11,9% και παραγωγή ασφαλίστρων €69.103.213 (+9,9%). Ακολουθούν οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, με μερίδιο αγοράς 11,2% και ασφάλιστρα ύψους €65.005.162 (+10,1%).

Η Ελληνική Τράπεζα έχει παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο (σχεδόν αποκλειστικά στο bancassurance) μέσα από τις θυγατρικές της, Hellenic και Παγκυπριακής, ελέγχοντας το 2023 το 7,5% του κλάδου ζωής και το 7,5% των γενικών καλύψεων.

Αναμονή για Eurobank

Την ώρα που η Ελληνική Τράπεζα αναμένει να κλείσει τη συμφωνία και να πέσουν οι τελικές υπογραφές με τον Γάλλο μέτοχο της CNP, ο όμιλος της Eurobank αναμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαγοράς της Ελληνικής.

Στη διαδικασία έχει μπει σφήνα ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της Ελληνικής, η Δήμητρα Επενδυτική, η οποία προχώρησε σε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για έγκριση της εξαγοράς.

Το deal της Eurobank με την Ελληνική, εφόσον οριστικοποιηθεί, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το μέγεθος της δεύτερης συστημικής κυπριακής τράπεζας και να αλλάξει τις ισορροπίες και στον τραπεζικό τομέα. Για το θέμα της CNP ρωτήθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2024 ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και ανέφερε πως οι ασφαλιστικές εργασίες και γενικότερα τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα αποτελούν βασικό κομμάτι εργασιών της τράπεζας στο κομμάτι της λιανικής τραπεζικής.