To Top
18:47 Δευτέρα
24 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Κύπριοι σε καίρια πόστα ελληνικών ομίλων
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • Κύπριοι σε καίρια πόστα ελληνικών ομίλων
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου 2019, 1:41 μμ
Αισθητή είναι η παρουσία του κυπριακού στοιχείου στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Όλοι τους διαθέτουν πλούσιο βιογραφικό καθώς έχουν αποφοιτήσει από μερικά από τα πλέον γνωστά οικονομικά πανεπιστήμια διεθνώς, έχοντας και πλούσια εργασιακή εμπειρία. 

Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει και να αφήσει πίσω της μία δεκαετία βαθιάς ύφεσης και αβεβαιότητας.  Στη λίστα περιλαμβάνονται Κύπριοι που κατέχουν σημαντικές θέσεις, όπως πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου τράπεζας, CEO μεγάλου οργανισμού παροχής υπηρεσιών και οικονομικοί διευθυντές. 
   
ΨΑΛΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, CEO PWC ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Μάριος Ψάλτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία του το 1992, στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια εργάστηκε στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στην PwC Ελλάδας εργάζεται από το 1998, όπου κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις στο ελεγκτικό και συμβουλευτικό τμήμα μέχρι το 2009 που ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Είναι κάτοχος πτυχίου B.Sc. (Hons) Economics & Accounting από το Bristol University της Μ. Βρετανίας και πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής.
 
ΒΡΑΧΑΣ ΞΑΝΘΟΣ, CEO PQH
Γεννήθηκε το 1979 και από τις 2 Οκτωβρίου 2017 βρίσκεται στο πηδάλιο της PQH. Ο κ. Βράχας διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής και Διευθυντής Επενδύσεων του ασφαλιστικού ομίλου Universal Life. Υπηρέτησε ως μέλος του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου την περίοδο 2013-2014. Εργάστηκε επίσης στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Merrill Lynch στο Λονδίνο και ως ελεγκτής στην Deloitte & Touche στις Η.Π.Α. Ο κ. Βράχας είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Harvard Business School, BSc από το πανεπιστήμιο Georgetown και είναι εγκεκριμένος Λογιστής (CPA).

Η PQH ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν 17 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής. Αποστολή της PQH είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική ρευστοποίηση και η μεγιστοποίηση της αξίας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.
 


ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στη διεθνή τραπεζική, έχοντας υπηρετήσει σε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Κατά την περίοδο 2013-2015 υπηρέτησε ως Global Head of Strategic Change στην UBS A.G., ενώ από το 2005 έως το 2013 διετέλεσε Regional Chief Operating Officer στην Credit Suisse A.G. Προηγουμένως, είχε διατελέσει Chief Operating Officer and Managing Director και Head of European Finance, Administration and Operations, Managing Director στην Credit Suisse First Boston (2000-2005), Chief Operating Officer and Managing Director στην Donaldson, Lufkin & Jenrette U.K. (1999-2000) και Chief Financial Officer (1988-1994) και Chief Administrative Officer (1994-1999) στη Merrill Lynch U.K. Έχει επίσης διατελέσει Treasurer στη Salomon Brothers U.K. (1986-1988) και έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στην ExxonMobil, μεταξύ των οποίων ως Treasurer και ως Financial Analyst. Ο κ. Μιχαηλίδης είναι κάτοχος MBA Finance από το Columbia Business School, Doctorate σε Economics and International Affairs από το University of Denver και BA σε Economics and Political Science από το Ripon College.


ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, FOUNDING PARTNER INVEL REAL ESTATE 
Ο ιδρυτής της Invel Real Estate, σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics και μετά Διεθνή Οικονομία στο SDA Bocconi στο Μιλάνο. Ακολούθως επέστρεψε στην Κύπρο για να βοηθήσει στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 1997 έφυγε ξανά για το εξωτερικό. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Bankers Trust, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Deutsche Bank και σταδιακά ανέλαβε τη θέση του Global Head του RREEF Opportunistic Investments του Ομίλου.

Μετά και την κρίση του 2007-2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers υπήρχε  έντονη επιθυμία από επενδυτές να μη συνεπενδύουν  με τμήματα που ανήκαν σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες  αλλά μέσω μικρότερων και πιο εξειδικευμένων επενδυτικών οργανισμών που ασχολούνταν αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη στρατηγική. Σε εκείνο το σημείο αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία της Invel, σχεδόν από το πουθενά. Σταδιακά η Invel μεγάλωσε ενώ σήμερα σημαντικότερη επένδυσή της θεωρείται η Prodea Investments, πρώην Εθνική Πανγαία, η οποία είναι η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία σε ακίνητα στην Ελλάδα και η οποία προχώρησε και σε σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
 
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΛΕΞΗΣ & ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ, ΙΔΡΥΤΕΣ ΚΑΙ CEOs HELLAS DIRECT
Το 2011, ίδρυσαν την Hellas Direct ως την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η εταιρεία έφερε επανάσταση στον τρόπο που λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο οι ασφαλιστικές εταιρείες στον ελληνικό χώρο και γρήγορα κατόρθωσε να κερδίσει σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Η εγγεγραμμένη στην Κύπρο ασφαλιστική διατηρεί γραφεία και προσωπικό στο νησί ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει την προσφορά προϊόντων ασφάλισης κατοικίας πάντα βασιζόμενη στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Αλέξης Πανταζής υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής στην Goldman Sachs όπου ασχολείτο με την στρατηγική και τις επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη. Εργάστηκε επίσης στην Miramax Films στην Νέα Υόρκη αλλά και στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ξεκίνησε την καριέρα ως αναλυτής επενδύσεων και του τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse First Boston. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με πτυχίο στα Οικονομικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Ο Αιμίλιος Μάρκου εργάστηκε ως διευθυντής της ομάδας European Financial Institutions Structuring στην Barclays Capital. Έχει επίσης εργαστεί ως εκτελεστικός διευθυντής στην Goldman Sachs. Στο παρελθόν, υπήρξε σύμβουλος στρατηγικής στη McKinsey & Company με πελατολόγιο από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Είναι κάτοχος πτυχίου Computer Science από το πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ και κάτοχος μεταπτυχιακού σε Actuarial Science από το πανεπιστήμιο του City και μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το London Business School.
 
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ, CEO CITI ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ
Ο Αιμίλιος Κυριάκου από το 2014 έχει αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου Citi Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας. Από το 1990 που ξεκίνησε να εργάζεται για τη Citi o Αιμίλιος Κυριάκου ανέλαβε σειρά θέσεων στο χώρο των χρηματοδοτήσεων μεγάλων επιχειρήσεων και στη διαχείριση σχέσεων εταιρικών πελατών.

Διετέλεσε ως επικεφαλής του Corporate Banking για τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τις χώρες της Βαλτικής, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Επίσης διετέλεσε Head of Greek Corporates and Financial Institutions and Head of Corporate Banking, συμπεριλαμβανομένου και του Shipping, αλλά και Head of the Greek Market Managed, μεταξύ άλλων διευθυντικών θέσεων. Έχει διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Citileasing και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τις Diners Club Greece. Ο κ. Κυριάκου κατέχει πτυχίο Bachelor of Arts με άριστα στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Denison και MBA στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
 
 
ΛΟΥΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & GROUP PRIVATE BANKING
Γεννήθηκε στη Λευκωσία και είναι κάτοχος πτυχίου στη Λογιστική από το Ealing College του Λονδίνου και μεταπτυχιακού στη Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων και Λογιστική από το London School of Economics and Political Sciences.
Την περίοδο 1987-1989 κατείχε διευθυντικές θέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου ενώ αργότερα εργάστηκε σε θυγατρική της HSBC στη Νέα Υόρκη στον τομέα του Corporate Finance (1989 και 1990).

Από το 2007 κατέχει τη θέση του CEO Eurobank Κύπρου και από το 2014 τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών ∆ραστηριοτήτων του Οµίλου Eurobank. Επίσης, είναι Πρόεδρος ή/και Μέλος των Διοικητικών Συµβουλίων των θυγατρικών τραπεζών του Οµίλου στη Σερβία, Ρουµανία, Βουλγαρία και το Λουξεµβούργο, καθώς και µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου του Οµίλου.
 
 
ΤΙΓΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, CEO, DELFI PARTNERS ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Γιώργος Τίνγκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση επενδύσεων στον τομέα του Real Estate. Με πάνω από 19 χρόνια εμπειρίας στην διαχείριση ακινήτων στην Ευρώπη, έχει εργαστεί σε όλους τους τομείς που είναι συνυφασμένοι με επενδύσεις σε ακίνητα.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στον εξειδικευμένο οίκο GVA Grimley Property Advisors στο Λονδίνο όπου εγκρίθηκε ως MRICS, πριν δουλέψει ως Investment Manager στην Lehman Brothers Real Estate Private Equity Fund (LBREP) / Trimont REA – Hatfield Philips και αργότερα στην  Lehman Brothers Global Real Estate Group (LB GREG). Ήταν από το άτομα που διατήρησαν οι Διαχειριστές της τράπεζας, μετά την κατάρρευση της, για να διαχειριστεί το κομμάτι των επενδύσεων του Ομίλου σε ακίνητα στην Ευρώπη. Το 2011 ίδρυσε την Castor Real Estate Advisors Ltd η οποία παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες, ιδιωτικά κεφάλαια και σε επενδυτές ακινήτων. Το 2014 εντάχθηκε στην Varde Partners Europe in 2014 ως διαχειριστής επενδύσεων για διάφορες επενδυτικές θέσεις στην Ευρώπη. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2017 για να ηγηθεί του οργανισμού στην ελληνική αγορά. Σήμερα, είναι συνέταιρος και CEO της Delfi Partners & Co, Greece. Είναι επίσης μη εκτελεστικός διευθυντής στο ΔΣ της Trastor REIC στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Reading, με πτυχίο στην Επιστήμη της διαχείρισης γης, ενώ κατέχει master στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του York και master με διάκριση από το London Business School.
  

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ, CFO ΟΜΙΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ο Χρίστος Χριστοδούλου διορίστηκε πρόσφατα Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Από τον νέο αναβαθμισμένο του ρόλο, θα αναφέρεται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και θα είναι υπεύθυνος για τους τομείς οικονομικού σχεδιασμού και πληροφόρησης, οικονομικής διαχείρισης και αναφορών, φορολογίας και προμηθειών του Ομίλου. Ο κ. Χριστοδούλου προηγουμένως ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου).
Κατείχε επίσης θέση Γενικού Διευθυντή στην NBG Greek Fund Ltd και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου Λτδ και της Εθνικής Γενικών Ασφαλειών Κύπρου Λτδ.

Ο κ. Χριστοδούλου έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Hacker Young Chartered Accountants στο Λονδίνο. Το 2003 εντάχθηκε στην Οικονομική Διεύθυνση της Eurobank στην Ελλάδα, ενώ το 2007 προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου κατείχε τη θέση του Financial Controller των Θυγατρικών του Ομίλου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αφρική. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής συμμετείχε σε διάφορα έργα corporate finance και εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&As) στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το 2015 ανέλαβε καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή (CFO) και μέλους της Ανώτερης Εκτελεστικής Επιτροπής στη United Bulgarian Bank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία.
Ο κ. Χριστοδούλου είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Bsc (Hons) από το University College του Λονδίνου. Είναι Ορκωτός Λογιστής (FCA), μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας (Institute of Chartered Accountants of England and Wales).
 


 
ΚΟΛΑΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, CFO TITAN
Γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία και ξεκίνησε την καριέρα του ως Επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικής Χρηματοδότησης και Τοπικής Εταιρικής Τραπεζικής στη Citibank Ελλάδος (1979-1993). Ακολούθως, διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Τράπεζας ΕΤΕΒΑ Α.Ε. Την περίοδο 1994 – 2000 διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και ήταν υπεύθυνος εξαγορών στη Ν.Α. Ευρώπη και την Αμερική. Διετέλεσε, επίσης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας (1998-2001). Την περίοδο 2000 – 2007 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και ήταν υπεύθυνος για την Επιχειρηματική και Λιανική Τραπεζική και για τις Διεθνείς Σχέσεις και Δραστηριότητες του ομίλου. Την περίοδο 2007 – 2013 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias A.E. Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ. της EUROBANK CYPRUS Ltd. Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics και είναι κάτοχος MBA από το London Business School. Είναι οικονομικός Διευθυντής Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Ανώτερος Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού από το 2014, και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. από την 12η Ιανουαρίου 2016.

Από το περιοδικό Insider (Τεύχος Σεπτεμβρίου 2019)

  Μάριος Ρούσσος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...