Η Aramco, o κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, δεν πτοείται παρά την μείωση των κερδών του το 2023 κατά 25% στα 121 δισ. δολάρια. Την Κυριακή (10 Μαρτίου 2024) ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματός της κατά 30%, ανταμείβοντας τους επενδυτές της με περίπου 100 δισ. δολάρια.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε επίσημα η εταιρεία, όμως, ήταν αυτό που τράβηξε επί της ουσίας την προσοχή της αγοράς. Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων της Aramco, ένα δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται στο κυνήγι περιουσιακών στοιχείων LNG στις ΗΠΑ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστήριξε ότι η Aramco βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες για να επενδύσει στη φάση ΙΙ του έργου LNG Port Arthur της Sempra Infrastructure στο Τέξας των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει μόνο με την άνοδο των ΗΠΑ ως κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, αλλά και το “στοπ” του προέδρου Μπάιντεν στις εγκρίσεις νέων projects ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρουσα αλλά αναμενόμενη κίνηση

Τόσο η Aramco όσο και η Sempra αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Ωστόσο, το deal, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν αποτελεί έκπληξη. Τον τελευταίο καιρό, ο σαουδαραβικός ενεργειακός γίγαντας κινείται επιθετικά για το μερίδιό του στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο CEO Αμίν Νάσερ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε συγκεκριμένο project, είπε κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα, ότι η Aramco “βρίσκεται σε συνομιλίες με διάφορες οντότητες στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές”.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Aramco έκανε σαφείς τις προθέσεις της μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία LNG MidOcean Energy. Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Aramco στον τομέα Upstream, Νασίρ Κ. Αλ Ναΐμι, σημείωσε: “Το LNG παρουσιάζει δυνατότητες ως κατάλληλο καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση, ιδίως στις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα. Η υποκατάσταση του άνθρακα από το LNG θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2″.

Επιπλέον, η Aramco πιστεύει ότι η αγορά LNG βρίσκεται σε φάση διαρθρωτικής, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ιδίως σε Ασία και Ευρώπη.

Και ο Αλ Ναΐμι ήταν αρκετά σαφής όσον αφορά τον προσανατολισμό της εταιρείας. “Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε μια σειρά από εγχώριες και διεθνείς ευκαιρίες σε βασικούς γεωγραφικούς κόμβους LNG για να βελτιστοποιήσουμε τις πιθανές εμπορικές συνεργασίες και να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες  για ασφαλή, προσβάσιμη και πιο βιώσιμη ενέργεια”.

Η Aramco δεν είναι μόνη σε αυτή την “επιδρομή”

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Aramco στρέφεται προς το LNG. Ο πρώτος αφορά την είσοδό της στην κερδοφόρα αμερικανική αγορά εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να διπλασιάσει τις επιδόσεις της πριν το τέλος της δεκαετίας, παρά τις πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό. 

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το βάρος που θέλει να ρίξει η Aramco στην ανερχόμενη μονάδα της υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία αν είχε προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα πριν δεκαετίες, κάλλιστα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη σήμερα. Ο τρίτος λόγος είναι ο ανταγωνισμός με το Κατάρ – το Νο2 στις εξαγωγές LNG στον κόσμο.

Στην “επιδρομή” της στις ΗΠΑ, η Aramco δεν είναι μόνη της. Η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιθυμεί παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο αμερικανικό LNG. Φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία LNG NextDecade, σύμφωνα με το Reuters.

Τόσο η Aramco όσο και η ADNOC πιθανότατα θα επιλέξουν είτε μειοψηφικές συμμετοχές σε projects LNG είτε μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης και αγοράς. Tα μερίδια μετοχών που δύνανται να αποκτήσουν και οι δύο θα εξαρτηθούν τόσο από το εγχώριο πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ όσο και από τις αντιδράσεις των αμερικανικών εταιρειών.

Καθώς η Aramco και η ADNOC παίζουν το παιχνίδι του catch-up, η πρώην παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στις εξαγωγές LNG, το Κατάρ, δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής κατά 85% έως το 2030, καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος