Ένα από τα πιο σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος συγκέντρωσης που συνδέεται με τις λεγόμενες “Magnificent 7” – τις μετοχές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον S&P 500. Nvidia, Meta, Tesla, Amazon, Alphabet, Microsoft και Apple, έχουν κυριαρχήσει στην αγορά, οδηγώντας σε σημαντικά κέρδη τους κύριους δείκτες της Wall.

Ωστόσο, η ανοδική δυναμική ορισμένων από αυτούς τους τίτλους “ξεθυμαίνει”, σηματοδοτώντας πιθανούς κινδύνους για τους επενδυτές. Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο συχνά δίνουν τον τόνο για την πορεία της αγοράς το νέο έτος. Από αυτή την άποψη οι θηριώδεις επιδόσεις της Nvidia τροφοδότησαν το ράλι της αγοράς. Ωστόσο, πίσω από αυτή την επίφαση επιτυχίας ελλοχεύει μια ανησυχητική τάση: η συγκέντρωση της αγοράς.

Κίνδυνος συγκέντρωσης

Η συγκέντρωση της αγοράς, ιδίως στις μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, είναι ένδειξη για το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Όσο ένας χρηματιστηριακός δείκτης συνεχίζει το ράλι, με λιγότερους τίτλους να οδηγούν τα κέρδη, ενισχύεται ο κίνδυνος να αντιστραφεί η ανοδική δυναμική. 

Οι “Magnificent 7” πρόσθεσαν 107% το 2023 έναντι +24% του S&P 500, με το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό το ποσοστό να ανήκει και πάλι στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η ραγδαία αύξηση των αποτιμήσεων των “Magnificent 7” έχει φέρει τα επίπεδα συγκέντρωσης των 10 κορυφαίων μετοχών του S&P 500 στο 32%: υψηλό 50 ετών, σύμφωνα με την JPMorgan.

Καθώς όλο και λιγότερες εταιρείες σηκώνουν το βάρος του δείκτη, ο S&P 500 κινδυνεύει όλο και περισσότερο να καταρρεύσει. Από την αρχή του έτους οι “Magnificient 7” που συμβάλλουν με κέρδη στις επιδόσεις του ευρύτερου δείκτη της Wall έγιναν… 5. Η εξέλιξη αυτή ίσως σηματοδοτεί μια φθίνουσα πορεία για αυτές τις mega-caps, με τους δείκτες της Wall να είναι εκτεθειμμένοι σε μια αντιστροφή του θετικού momentum. 

Οι “Magnificent 7” καβάλησαν το κύμα οδηγώντας την αγορά σε νέα ιστορικά υψηλά. Όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι ετήσιες αποδόσεις τους -από το 48% της Apple έως το 239% της Nvidia για το 2023- δεν είναι βιώσιμες. Η δυναμική τους εξασθενεί και όταν αυτή μετατοπιστεί, τότε οι αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Η ανατροπή του momentum μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τα υψηλά επίπεδα όπου έχουν εκτιναχθεί οι εν λόγω μετοχές. Οι απώλειες της Tesla κατά 29% από την αρχή του 2024 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει η αντιστροφή της θετικής δυναμικής, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές πόσο εγγενές στοιχείο της αγορά είναι η μεταβλητότητα.  

Αλλαγή στρατηγικής

Δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσης και της εξάρτησης της αγοράς από έναν μικρό αριθμό μετοχών, ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένες επενδυτικές στρατηγικές. Το να μειώσει κάποιος τη συμμετοχή του στις “Magnificent 7” ίσως είναι μια συνετή κίνηση αυτή την περίοδο. Επιπλέον, η μείωση της έκθεσης σε δείκτες σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης, όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq, θα μπορούσε να προστατεύσει τα χαρτοφυλάκια από ενδεχόμενη ανατροπή του momentum για τις mega-caps. 

Οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους περιορίζοντας το ρίσκο για απώλειες σε περίπτωση που αντιστραφεί η δυναμική των “Magnificent 7”, ενώ διατηρώντας τη συμμετοχή τους θα επωφεληθούν εφόσον οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

Αλλαγή τοπίου

Το σημερινό περιβάλλον της αγοράς παρουσιάζει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες που χρήζουν προσεκτικής εξέτασης. Η έγκυρη ενημέρωση, η διερεύνηση στρατηγικών διαφοροποίησης και η “επαγρύπνηση” όσον αφορά τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου βοηθούν τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτές τις προκλήσεις.

Εν μέσω της συγκέντρωσης της αγοράς και του θετικού momentum, μια στρατηγική πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα ενός χαρτοφυλακίου και τον περιορισμό του ρίσκου. Η αντιστροφή του momentum είναι μια από τις πιο ραγδαία επιζήμιες εξελίξεις για την αγορά. Το να πάρετε αποφάσεις πριν από μια ενδεχόμενη ανατροπή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη μακροπρόθεσμης επιτυχίας στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οι κίνδυνοι συγκέντρωσης που σχετίζονται με τις μετοχές των “Magnificent 7” μπορεί να αποτελέσουν σημαντικές προκλήσεις για τους επενδυτές. Ωστόσο, με την προσαρμογή στην εν εξελίξει δυναμική της αγοράς και την υιοθέτηση καλά μελετημένων στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου, οι επενδυτές μπορούν όχι μόνο να ξεπεράσουν τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα βρεθούν μπροστά τους.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes