Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προσδοκούσαν σε ένα δυνατό καλοκαίρι, ωστόσο τα προβλήματα των Boeing και Airbus καθυστερούν τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών.

Υπό την πίεση των ομοσπονδιακών αρχών για βελτίωση των αεροπλάνων της, η παραγωγή των Boeing 737 Max κινείται με το σταγονόμετρο. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 24 από τα δημοφιλή της αεροπλάνα της, επίδοση μειωμένη κατά 53% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν έναν χρόνο. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου παρέδωσε μόλις τρία, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Τα προβλήματα της Boeing, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της ανταγωνίστριας Airbus και τα προβλήματα ανθεκτικότητας των κινητήρων που έχουν καθηλώσει τα αεροπλάνα για να περάσουν από επιθεώρηση, αναγκάσαν τις αεροπορικές εταιρείες να περικόψουν το πτητικό τους πρόγραμμα για την καλοκαιρινή σεζόν και να “φρενάρουν” ως προς τις νέες προσλήψεις πιλότων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, διαμορφώνεται έτσι μια κατάσταση με υψηλότερους ναύλους σε ορισμένες αγορές και αυξημένο κίνδυνο διαταραχών στα δρομολόγια των αεροπλάνων, καθώς οι αεροπορικές βασίζονται περισσότερο σε γηραιότερα αεροπλάνα, τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε μηχανικές βλάβες.

“Βρισκόμαστε στην περίοδο των κρατήσεων, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα αυξηθεί, και οι αεροπορικές πρέπει να μηχανευτούν τρόπους για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα μέσα”, σχολίασε στο  Forbes η Helene Becker, εξειδικευμένη αναλύτρια των αεροπορικών εταιρειών της TD Cowen.

Η Boeing προσπαθεί εδώ και χρόνια να αντεπεξέλθει στις παραγγελίες των πελατών της, αφού δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 Max το 2018 και το 2019 “πάγωσαν” τις γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία ξαναπήρε πάλι μπρος τον Μάιο του 2020, για να έρθει η πανδημία και να διαλύσει τη ζήτηση. Η εταιρεία ανέμενε ότι το 2024 θα ήταν η χρονιά που θα ξαναλειτουργούσε το εργοστάσιο παραγωγής των 737 στο Ρέντον της Ουάσινγκτον, με στόχο την παραγωγή 38 αεροπλάνων το μήνα και ανώτατο όριο τα 47. Οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν μετά την αποκόλληση εν πτήσει ενός πάνελ από ένα σχετικά καινούργιο αεροσκάφος Max της Alaska Airlines. Τώρα η Boeing βρίσκεται στο στόχαστρο μιας σειράς ερευνών: η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει περιορίσει την παραγωγή της στα 38 αεροσκάφη τον μήνα και έχει επιβάλει την παρουσία περισσότερων επιθεωρητών στο εργοστάσιο της Boeing. Η εταιρεία δήλωσε ότι επιβραδύνει σκόπιμα τoν ρυθμό παραγωγής, καθώς προσπαθεί να αναβαθμίσει την ποιότητα.

Οι αμερικανικές επιβατικές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παραλάβουν 301 νέα αεροπλάνα φέτος, μια μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με το τι ανέμεναν τις αρχές του 2023. Και μπορεί η Boeing να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, όμως και η ανταγωνίστρια Airbus αποτελεί το 38% των χαμένων παραδόσεων για το 2024 σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιμετωπίζει διαταραχές στην εφοδιαστική της αλυσίδα, ιδίως όσον αφορά τους κινητήρες, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Airbus, Justin Dubon, η εταιρεία ενημέρωσε τους πελάτες της ότι “η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει περιοριστικός παράγοντας στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παραδόσεις μας”. Η Airbus σχεδιάζει να παραδώσει 800 αεροσκάφη φέτος.

Η Boeing παρέπεμψε το Forbes στα σχόλια που έκανε ο οικονομικός διευθυντής Brian West στις 20 Μαρτίου σε ένα συνέδριο: “Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εκτελούμε τις παραγγελίες των πελατών μας με μεγαλύτερη αξιοπιστία, και ποιότητα – και θα το κάνουμε αυτό, για κάθε αεροπλάνο χωριστά”.

Δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν υπάρχουν κέρδη

Οι επτά αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες στο από κάτω διάγραμμα θα παραλάβουν φέτος 48% λιγότερα αεροπλάνα από την Boeing και την Airbus απ’ ό,τι ανέμεναν από τις αρχές του 2023.

Πώς αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις οι αεροπορικές 

Μεταξύ των αερομεταφορέων που επηρεάζονται περισσότερο είναι η United Airlines, η οποία έχει φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης υπό τον CEO Scott Kirby. Από τις αρχές του 2023 ανέμενε να παραλάβει 127 νέα αεροπλάνα για φέτος. Τώρα εκτιμά ότι θα παραλάβει 66.

Η United περικόπτει κατ’ αναλογία το πτητικό της πρόγραμμα: μείωσε κατά 4,3% τις διαθέσιμες επιβατικές της θέσεις για το καλοκαιρινό τρίμηνο, σε σύγκριση με το αρχικό της πλάνο. 

Ωστόσο, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2023, η United αυξάνει κατά 5% τις διαθέσιμες επιβατικές της θέσεις. Επίδοση χαμηλότερη απ’ ό,τι πέρσυ όταν οι θέσεις για τους επιβάτες ήταν περισσότερες κατά 15% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022. Η εταιρεία έχει σταματήσει τις προσλήψεις νέων πιλότων και νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο ζήτησε από πιλότους της να πάρουν εθελουσία άδεια άνευ αποδοχών τον Μάιο, που μπορεί να επεκταθεί και το καλοκαίρι.

Για να αντιμετωπιστεί το κόστος και οι διαταραχές από τις “επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις παράδοσης” της Boeing, ο CFO Mike Leskinen δήλωσε την Τετάρτη στην ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της United ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επιμερίσει τις μελλοντικές της παραδόσεις σε περίπου 100 τον χρόνο για την περίοδο 2025 – 2027. Έτσι θα μπορέσει να πετύχει έναν σταθερό ρυθμό προσλήψεων και εκπαιδευόμενων, καθώς και κεφαλαιουχικών δαπανών.

“Θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα στις παραδόσεις από την Boeing και την Airbus”, δήλωσε ο CCO Andrew Nocella. “Αλλά ευελπιστούμε ότι έχουμε διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο ασφαλείας”. 

Τα προβλήματα της United δεν οφείλονται μόνο στην Boeing. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διεξάγει έρευνα για την αεροπορική εταιρεία μετά από πρόσφατες αναφορές για περιστατικά ασφαλείας κατά τη διάρκεια πτήσης, με αποτέλεσμα η United να αναστέλλει την έναρξη δύο νέων δρομολογίων. Η έρευνα θα καθυστερήσει τη χρήση τριών νέων αεροσκαφών μέχρι το θερινό τρίμηνο.

Ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών για τις αεροπορικές αυτό το καλοκαίρι θα μειωθεί περαιτέρω: πρώτον, γιατί παρουσιάστηκαν προβλήματα με τους κινητήρες που κατασκευάζει η Pratt & Whitney, από τους προμηθευτές της Airbus. Δεύτερον, αεροπορικές όπως η Hawaiian, η Spirit και η JetBlue αποσύρουν ένα-ένα τα Airbus τους προκειμένου να περάσουν από το χρονοβόρα διαδικασία της επιθεώρησης των κινητήρων τους. Spirit και JetBlue αναδιαρθρώνουν τα δίκτυά τους, αφού η συγχώνευσή τους μπλοκαρίστηκε για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η Southwest Airlines, η οποία έχει στον στόλο της μόνο Boeing, αναμένει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία θα της παραδώσει περίπου 20 αεροπλάνα φέτος, σύμφωνα με το Reuters, από 86 που σχεδίαζε στις αρχές του 2023. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν 45 αεροσκάφη 737 Max 7, η πιστοποίηση του οποίου πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν λόγω των νέων δοκιμών που απαιτούσε το Κογκρέσο μετά τα δυστυχήματα που συνέβησαν με τα Max. Επιπλέον καθυστερήσεις οφείλονται στο σύστημα αντιπαγοποίησης του κινητήρα των Max. Τα ίδια ζητήματα καθυστέρησαν επίσης την πιστοποίηση του 737 Max 10, της μεγαλύτερης έκδοσης του Max, αναγκάζοντας έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές του, τη United, να παραιτηθεί από την απόκτηση του αεροσκάφους στο εγγύς μέλλον και να στραφεί στη μίσθωση Airbus από το 2025.

Μέχρι στιγμής, η Southwest έχει μειώσει την καλοκαιρινή της χωρητικότητα κατά 1,4% από την πρώτη δημοσίευση του προγράμματός της, το οποίο θα ήταν 4% πάνω από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η Southwest ανακοίνωσε επίσης τον Μάρτιο ότι θα μειώσει τις προσλήψεις πιλότων φέτος κατά 50% από το προγραμματισμένο και των αεροσυνοδών κατά 60% λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις της Boeing.

Η αεροπορική Alaska, η οποία επίσης διαθέτει μόνο Boeing, μέσω του οικονομικού της διευθυντή, Shane Tackett, ανέφερε κατά την ενημέρωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων την Πέμπτη, ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παραλάβει 10 με 20 αεροσκάφη από την Boeing φέτος, από 26 που ανέμενε σύμφωνα με τον προγραμματισμό από τις αρχές του 2023. Η Alaska έχει μειώσει τις επιβατικές της θέσεις κατά 6,7%. Εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πότε η Boeing θα επιστρέψει σε σταθερό ρυθμό παραγωγής και θα πιστοποιήσει το 737 Max 10, από το οποίο η Alaska έχει παραγγείλει 45, η αεροπορική εταιρεία θα μπορούσε να αποφασίσει να πάρει λιγότερα αεροπλάνα. “Πιθανότατα θα είναι λιγότερα από όσα σκεφτόμασταν πριν από ένα χρόνο”, είπε ο Tackett.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα, εκπρόσωπος της Alaska δήλωσε στο Forbes: “Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να λειτουργήσουμε το πρόγραμμά μας αξιόπιστα ώστε οι ταξιδιώτες μας να κάνουν κανονικά τις διακοπές τους και να μην χαλάσουν τα καλοκαιρινά τους σχέδια”.

Τα προγραμματισμένα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών για τον Αύγουστο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα μέχρι στιγμής, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περικοπές, δήλωσε εκπρόσωπος της Cirium.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιβατικές θέσεις είναι πιο πιθανό να μειωθούν σε μέρη με πολλές πτήσεις ημερησίως και σε δευτερεύουσες πόλεις – όχι σε μεγάλους κόμβους. Για παράδειγμα, στο hotspot των διακοπών, το Ορλάντο της Φλόριντα, η United έχει περικόψει σχεδόν το ένα τρίτο των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί από το Εθνικό Αεροδρόμιο Reagan της Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, αφήνοντας κατά μέσο όρο εννέα πτήσεις την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Cirium.

Μια λύση: Αεροπλάνα μεγαλύτερης ηλικίας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις στην παράδοση αεροσκαφών αναγκάζουν τις εταιρείες να κρατούν ενεργά στον στόλο τους γηραιότερα αεροπλάνα, ιδίως τα πιο μεγάλα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις, επισημαίνουν αναλυτές.

Για παράδειγμα, όταν η Boeing δυσκολεύτηκε να ανακτήσει τον ρυθμό παραδόσεων για το 787 μετά τη διακοπή της παραγωγής που επέβαλαν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για ένα έτος το 2021-2022, η United συνέχισε να χρησιμοποιεί τα γερασμένα 767-300 σε πτήσεις του εξωτερικού.

Η Southwest φέρεται να σχεδιάζει πλέον να διατηρήσει ενεργά περισσότερα από 12 αεροσκάφη 737, τα οποία σχεδίαζε να αποσύρει φέτος, κίνηση που της κοστίσει επιπλέον εκατομμύρια για τη συντήρησή τους.

Τα παλαιότερα αεροπλάνα βγάζουν βλάβες πιο συχνά. Προσθέστε και αυτή την παράμετρο στον μειωμένο αριθμό νέων αεροσκαφών και αυξάνονται οι πιθανότητες για ματαιώσεις/καθυστερήσεις στα δρομολόγια αυτό το καλοκαίρι – ιδίως από τη στιγμή που οι αεροπορικές δεν έχουν πολλά εφεδρικά αεροπλάνα για μια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο Henry Harteveldt της Atmosphere Research.

Για ορισμένες αεροπορικές, η αναγκαστική χαλάρωση των σχεδίων ανάπτυξης είναι μια ανάσα, αφού μετά την πανδημία ανέβασαν ρυθμούς εντυπωσιακά γρήγορα, δήλωσε ο Geoff Murray, πιλότος και σύμβουλος της Oliver Wyman, ο οποίος αποσύρθηκε από την εταιρεία τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των εγχώριων αποδόσεων -έσοδα ανά μίλι επιβάτη- έχει μείνει πίσω από τις αποδόσεις των διεθνών πτήσεων, σημείωσε.

Ειδικά οι low cost “νομίζω ότι ψιθυρίζουν “Αυτή είναι η ευκαιρία μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”. Σίγουρα δεν το λένε δημόσια, δήλωσε ο Murray.

Υπάρχει και ένα άλλο θετικό στοιχείο για τις αεροπορικές: ένα αυστηρότερο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πληρότητες και περισσότερα κέρδη. “Δεν είναι κακό, τους δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους”, τόνισε ο Becker.

Η επιβράδυνση στις προσλήψεις πιλότων από τους μεγάλους αερομεταφορείς είναι άλλη μια επενδυτική ευκαιρία, δήλωσε ο Murray. Οι περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες δέχθηκαν επιδρομή από τους μεγάλους του κλάδου για να τους πάρουν τα ταλέντα, να στελεχώσουν και να αποκαταστήσουν την εξυπηρέτηση σε ορισμένες από τις δευτερεύουσες πόλεις που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο αν η πτήση σας θα ακυρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Ο πιο σοβαρός είναι ο καιρός: οι καταιγίδες μπορούν να φέρουν χάος στα δρομολόγια. Αυτό το καλοκαίρι, εργασιακά ζητήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης κίνδυνο για την ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων, με τη United και την American να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέα συμβόλαια με τους αεροσυνοδούς τους.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ομαλότητα των πτητικών προγραμμάτων. Οι αεροπορικές που απέλυσαν χιλιάδες εργαζόμενους κατά την ταξιδιωτική ύφεση της πανδημίας έφεραν ένα κύμα προσλήψεων το 2021 και το 2022. Όλοι αυτοί οι υπάλληλοι είναι σήμερα καλύτεροι στη δουλειά τους, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, σημείωσε ο Becker.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος