Μέσα στον ορυμαγδό των επαναλήψεων και της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό λογικό είναι κάποια προγράμματα που αξίζουν να γλιστράνε στη χαραμάδα. Εμείς είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να τα ανακαλύψετε. 
 
JUDGE JUDY
Για να κατανοήσετε το μέγεθος της επιτυχίας αυτού του μακρoβιότερου δικαστικού ριάλιτι της αμερικανικής τηλεόρασης πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί. Το «Judge Judy» διανύει ήδη την 24η σεζόν του (παίζει ανελλιπώς από το 1996) έχοντας παράξει κοντά στα 6500 επεισόδια. Τα έσοδα που αποκομίζει το CBS από το σχετικά χαμηλού κόστους πρόγραμμα (μόλις $400 χιλ. την εβδομάδα με πέντε επεισόδια) υπολογίζονται σε $250 εκατ. το χρόνο χώρια εκείνα από τις συμφωνίες που κλείνει με τους τοπικούς σταθμούς για τις επαναλήψεις. Το «Judge Judy» απολαμβάνουν κάθε μέρα περίπου 10 εκατ. τηλεθεατές (σπάνιο νούμερο για εκτός prime time) και παραμένει μέχρι σήμερα το δημοφιλέστερο πρόγραμμα της daytime TV ενώ ένα διάστημα ξεπέρασε σε τηλεθέαση ακόμα και το θρυλικό «The Oprah Winfrey Show». Η δικαστής Judith Sheindlin που «προεδρεύει» είναι μία από τις πλουσιότερες τηλεπερσόνες των ΗΠΑ με προσωπική περιουσία κοντά στο μισό δισ. η οποία μόνο το 2018 καθάρισε $147 εκατ. όταν εκτός από την υπέρογκη ετήσια αμοιβή της (που είναι κοντά στα $45 εκατ.) πούλησε τα δικαιώματα όλων των επεισοδίων της εκπομπής (που διατηρούσε η ίδια) πίσω στο CBS ώστε κι εκείνο με τη σειρά του να τα πουλήσει σε κανάλια και streaming υπηρεσίες. Καθόλου άσχημα για μια 77χρονη συνταξιούχο δικαστή οικογενειακού δικαστηρίου του Μανχάταν, δεν βρίσκετε; Οι υποθέσεις είναι απλά πταίσματα (υλικές ζημιές, εξυβρίσεις, οικογενειακές διαφορές κλπ) με εναγόμενους και κατηγορούμενους να συνεννοούνται από πριν με την παραγωγή ότι δεν θα εκδικαστεί η υπόθεση από κανονικό δικαστήριο κι ότι θα σεβαστούν την απόφαση της Judge Judy (η οποία αν δεν απορρίψει τελείως την υπόθεση, εκδικάζει υπέρ της μιας ή άλλης πλευράς μέχρι $5000 που πληρώνει η παραγωγή). Σταρ του show είναι αναμφίβολα η άτεγκτη και ψυχρή δικαστής που δεν παραλείπει να κατακεραυνώσει τους συμμετέχοντες με ιδιαίτερα καυστικές και προσβλητικές ατάκες που ξεσηκώνουν το ακροατήριο και φουσκώνουν ακόμα περισσότερο τον τραπεζικό της λογαριασμό. Για την ιστορία το «Judge Judy» ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του ‘21 μετά από 25 σεζόν, όχι όμως και η τηλεοπτική καριέρα της Sheindlin η οποία θα συνεχίσει με το παρόμοιο «Judy Justice», πιθανότατα μέσα από κάποια streaming πλατφόρμα. (Καθημερινά, 12.15μ.μ., Extra)
 
10Η ΕΝΤΟΛΗ
Η «10η Εντολή» παραμένει μέχρι σήμερα η δημοφιλέστερη, μακροβιότερη και πιο αναγνωρίσιμη δουλειά του Πάνου Κοκκινόπουλου – όλο και κάποιο επεισόδιο θα σας έκανε την καρδιά περιβόλι στο μεταμεσονύχτιο ζάπινγκ. Το format παραμένει το ίδιο με τις προηγούμενες true crime δουλειές του γνωστού σκηνοθέτη («Ανατομία ενός Εγκλήματος», «Κόκκινος Κύκλος»): δηλαδή τα αληθινά εγκλήματα, όμως με δύο νέα στοιχεία: για πρώτη φορά υπάρχουν remakes επεισοδίων της «Ανατομίας», δηλαδή το ίδιο έγκλημα αλλά με διαφορετικό σενάριο και άλλους ηθοποιούς. Η άλλη διαφοροποίηση είναι πως για πρώτη φορά υπάρχουν επεισόδια που δεν βασίστηκαν σε κάποια συγκεκριμένη -πραγματική- υπόθεση αλλά σε γενικά εγκλήματα αλλά και τελείως φανταστικά σενάρια που λειτουργούν άψογα ως μίνι θρίλερ ή ακόμα και μαύρες κωμωδίες. Η σειρά -παρά τη ζοφερή θεματολογία της- γνώρισε τεράστια επιτυχία για τα δεδομένα του Alpha κι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της σύγχρονης ποπ κουλτούρας όσο και της μεταμεσονύχτιας ζώνης του καναλιού όπου ακόμα μπορείς να πετύχεις επεισόδια, ενώ ενέπνευσε και την κυπριακή εκδοχή «Κάρμα» επίσης από το ίδιο κανάλι. (Σάββατο 3.15π.μ. & Κυριακή 2.00π.μ., Alpha)
 
 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Αυτή η αρκετά καλή κωμική σειρά αυτοτελών επεισοδίων του ΑΝΤ1 από το 2009 έχει ως βασικό ατού την Ελένη Ράντου που υποδύεται κάθε φορά και μια διαφορετική επαγγελματία (η τυροπιτού, η περιπτερού, η τροχονόμος κλπ) με τις κωμικές καταστάσεις να πηγάζουν από τη φύση του επαγγέλματος και φυσικά το τι σημαίνει να είσαι μια εργαζόμενη γυναίκα. Δεν ήταν όλα τα επεισόδια το ίδιο καλά όμως η Ράντου σήκωσε όλη τη σειρά πάνω της, παραμένει μέχει σήμερα ο μοναδικός λόγος να την ξαναδείς. Δυστυχώς κόπηκε άδοξα στη μέση του δεύτερου κύκλου ύστερα από έντονη διένεξη της πρωταγωνίστριας με την εταιρεία παραγωγής. Ήταν δε τόσο μεγάλη η απογοήτευση της Ράντου από τη συγκεκριμένη συνεργασία που δεν ξανάκανε τηλεόραση από τότε – μία απώλεια που ακόμα θρηνούμε. (Σάββατο & Κυριακή, 10π.μ., ANT1)

MY BRILLIANT FRIEND
To εξαιρετικό αυτό ιταλικό δράμα ενηλικίωσης (συμπαραγωγή του ΗΒΟ και της RAI) βασίστηκε στο πρώτο βιβλίο της «Τετραλογίας της Νάπολης» της Elena Ferrante και  αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών, της Έλενα και της Ραφαέλα, με φόντο τις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία τη δεκαετία του ’50.
Η ιστορία ξεκινά στο 2010 όταν η Έλενα, πλέον στην ηλικία των 60 ετών, βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξαφάνιση της παιδικής της φίλης, Ραφαέλα. Με αφετηρία αυτό το γεγονός και με φόντο τις επικίνδυνες και γοητευτικές γειτονιές της Νάπολι, η Έλενα ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις της, ξεκινώντας από τη Νάπολη της δεκαετίας του ’50. Σε μια ιστορία που καλύπτει περίπου 60 χρόνια, περιγράφει το μυστήριο της Λίλα, της «υπέροχης φίλης της», της καλύτερης φίλης της και, ταυτόχρονα, της μεγαλύτερης εχθρού της. Εννοείται πως δεν την είδε ψυχή στην Κύπρο, όπως και όλες τις ξένες σειρές του ΡΙΚ που ούτως ή άλλως δεν απευθύνονται στο βασικό κοινό του, όμως δώστε της μια ευκαιρία εάν την πετύχετε σε κάποια από τις (πολλές) επαναλήψεις της. (Τρίτη & Τετάρτη, 10μ.μ., ΡΙΚ ΕΝΑ)

 ΕΙΚΟΝΕΣ
Πιθανόν να θυμάστε μια από τις παλαιότερες (και πιο καλογυρισμένες) ταξιδιωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης από την πρώτη της περίοδο στον Alpha που κράτησε από το 2002 και για τέσσερις σεζόν. Οι «Εικόνες» επέστρεψαν από πέρσι, μέσα από τη συχνότητα του  Open, και προβάλλονται και σ’ αυτές εδώ τις ακτές κάθε Κυριακή στο Omega.  Ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος Τάσος Δούσης ταξιδεύει σε πέντε ηπείρους και μοιράζεται εμπειρίες και εικόνες σε μια εκπομπή όαση στο άνυδρο, καραντινικό, τηλεοπτικό τοπίο. (Κυριακή, 3.00μ.μ., Omega)

 

 
FOOTBALL STORIES
Η ενδιαφέρουσα εκπομπή του ΑΝΤ1 που δεν είναι ακόμα μία εκπομπή για το ποδόσφαιρο αλλά ένα ταξιδιωτικό, βιωματικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την ποδοσφαιρική κουλτούρα διαφόρων χωρών, ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο, εξαφανίστηκε διακριτικά λίγο πριν τις γιορτές για να επιστρέψει πριν λίγες εβδομάδες στο β’ μισό της σεζόν. Αδικείται κατάφορα από την ώρα μετάδοσης (ακόμα και τώρα που δεν έχουν πρόγραμμα τα κανάλια δεν ξεφορτώνονται τις επαναλήψεις από την prime time) όμως αξίζει να την ανακαλύψετε. (Σάββατο & Κυριακή, 1.10π.μ., ANT1)

COASTAL RAILWAYS WITH JULIE WALTERS
Η φοβερή Julie Walters μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό σιδηροδρομικό ταξίδι κατά μήκος της βρετανικής ακτογραμμής όπου συναντά μαγευτικά τοπία, μοναδικούς ανθρώπους, ιστορικά επιτεύγματα της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, από τις πιο απόμακρες περιοχές της Σκωτίας έως τη βόρεια Ουαλία και την Κορνουάλη. Μια εξαιρετικά καλογυρισμένη ταξιδιωτική σειρά του Channel 4 που θάφτηκε στον σωρό παμπάλαιων και χιλιοπαιγμένων (εγχώριων και μη) ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ και φωνάζει να επανεκτιμηθεί. (Σάββατο, 9.10μ.μ., ΡΙΚ ΕΝΑ)

 
FARS ATTACK
Η έκπληξη της σεζόν 2017-18 βγήκε στην εκπνοή της και είναι αυτή η καλογυρισμένη, γρήγορη και με καλοστημένες φάρσες σε επώνυμους και μη εκπομπή που δεν κατέφυγε σε ακρότητες, κακογουστιές ή χωρκατιλίκια προκειμένου να εκβιάσει το γέλιο αλλά βασίστηκε καθαρά στις φυσικές αντιδράσεις των θυμάτων αλλά και τις πειστικές “ερμηνείες” των φαρσέρ. Στα συν επίσης το μοντάζ, τα γραφικά και η παρουσία του Χάρη Αριστείδου, ίσως το πιο πετυχημένο casting σε εκπομπή τα τελευταία χρόνια. Άντεξε δύο σεζόν μέχρι που έγινε πολύ δημοφιλής, ο κόσμος ψυλλιάζονταν τις φάρσες και έγινε οικονομικά ασύμφορη για την παραγωγή. Ακούγεται πάντως έντονα ότι το Omega θέλει να την επαναφέρει με το ίδιο ακριβώς τιμ (αλλά ίσως ελαφρώς διαφορετικό concept) όμως μέχρι να γίνει αυτό απολαύστε μερικές από τις πιο πετυχημένες (και διαχρονικά αστείες) φάρσες της. (Σάββατο,  9.10μ.μ., Omega)

 

Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1326.