Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Αλ-Νασρ, στην οποία αγωνίζεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς η κυβέρνηση αναβιώνει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης αρκετών κρατικών αθλητικών συλλόγων.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) θα κατέχει το 75% των Αλ-Ιτιχάντ, Αλ-Αχλί, Αλ-Νασρ και Αλ-Χιλάλ, ανέφερε το υπουργείο Αθλητισμού στο Twitter τη Δευτέρα μετά από αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SPA ότι η Σαουδική Αραβία θα ιδιωτικοποιήσει αρκετούς αθλητικούς συλλόγους από το τέταρτο τρίμηνο.

Όλοι είναι στην κορυφαία Σαουδική Επαγγελματική Λίγκα, εκτός από την Αλ-Αχλί που είναι στη δεύτερη κατηγορία. Το PIF έχει αναλάβει στο παρελθόν πολλές εταιρείες πριν τις ιδιωτικοποιήσει, αν και συχνά εν μέρει.

Ο αθλητισμός είναι ένας από τους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης Vision 2030 που επιδιώκει τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το PIF.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, που επικεντρώθηκε κυρίως σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους και ξεκίνησε από τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιτρέπει σε εταιρείες και αναπτυξιακούς φορείς να επενδύουν και να εξαγοράζουν συλλόγους, ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα το SPA.

Το βασίλειο στοχεύει τα έσοδα της Σαουδικής Επαγγελματικής Λίγκας να αυξηθούν σε 1,8 δισεκατομμύρια ριάλ (480 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2030 από 450 εκατομμύρια ριάλ. Αναμένει ότι η αγοραία αξία της θα αυξηθεί σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια από 3 δισεκατομμύρια ριάλ την ίδια περίοδο, πρόσθεσε η SPA.

Το υπουργείο Αθλητισμού είπε ότι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της δεύτερης κατηγορίας Αλ-Σουκούρ θα μετατραπεί σε εταιρεία και θα ανήκει στη NEOM, η οποία βρίσκεται πίσω από το έργο του βασιλείου να χτίσει μια φουτουριστική πόλη στην έρημο.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco θα είναι ιδιοκτήτης του συλλόγου Αλ-Καντσία της Α’ Κατηγορίας της Σαουδικής Αραβίας, η Αλούλα της τρίτης κατηγορίας θα ανήκει στη Βασιλική Επιτροπή για την Al-Ula, ενώ η ομάδα της πρώτης κατηγορίας Αλ-Ντιραϊγιά θα ελέγχεται από την Αρχή Ανάπτυξης της Πύλης Ντιρίγια.

Capital.gr