Μία μέρα μετά την ευρεία προβολή της γνωμάτευσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εναντίον της επιβολής από την ιταλική Κυβέρνηση έκτακτου φόρου επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, το Ρόιτερς μετέδωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει εξασφαλίσει την ανοχή της ΕΚΤ για την επιβολή εκ μέρους της ειδικού φόρου στις τράπεζες, διάρκειας 5 ετών.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο σχεδιασμός της Σλοβενίας δεν έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ, σε αντίθεση με τις προθέσεις της Ιταλίας.

Η θέση της ΕΚΤ, όταν παρουσιάστηκε ένα ανάλογο ισπανικό σχέδιο, ήταν πως μπορεί να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για συγκεκριμένο σκοπό (όπως είναι στη σλοβενική περίπτωση η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του περασμένου Αυγούστου), αλλά όχι για να κλείσει η «τρύπα» στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επομένως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται τα σχέδια Ισπανίας, Σλοβενίας και απορρίπτει εκείνο της πρωθυπουργού Μελόνι, που δεν είχε ειδική στόχευση.

Ο υπουγός Οικονομικών της Σλοβενίας, Κλέμεν Μπόσταντσιτς, είπε ότι ο ειδικός φόρος θα επιβληθεί στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για διάστημα 5 ετών, για να χρηματοδοτηθούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης μεγάλων περιοχών της χώρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράσσει 100 εκατ. ευρώ ετησίως ή συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Το κόστος της καταστροφής από τις πλημμύρες υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί, αλλά ύστερα από έντονο διάλογο με τις τράπεζες και σειρά αναλύσεων από το υπουργείο».

Το σχέδιο ανακοινώθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα και τώρα όλοι περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειες του. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

«Ανά την Ευρώπη, εισάγονται νέοι φόροι και η Σλοβενία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» σχολίασε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Οι τράπεζες της Σλοβενίας είδαν αθροιστικά τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 145% και να ανέρχονται στα 467 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το συνολικό ενεργητικό τους ήταν 51,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αυξημένο κατά 6,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο προσωρινός φόρος μπορεί να αποφέρει φέτος 102,6 εκατ. ευρώ φέτος.