Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κοινό άρθρο της με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ, εν όψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα στο Ντουμπάι.

«Οι νέες τεχνολογίες και η πράσινη ενέργεια δεν είναι απλώς καλύτερες για το περιβάλλον, αλλά έχουν και νόημα από οικονομική άποψη. Ωστόσο, για να είναι επιτυχής, η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική», αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕπ για τις επενδύσεις το 2023, δύο στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υφίστανται ήδη ζημίες και απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται. Τα χρονικά περιθώρια που διαθέτουμε για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5°C εξαντλούνται. Μπορούμε είτε να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στο πλαίσιο των εντολών που μας έχουν ανατεθεί είτε να υποστούμε τις ολέθριες συνέπειες της αδράνειας μας.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επικεφαλής επιχειρήσεων και η κοινωνία των πολιτών προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το κλίμα στην COP28 στο Ντουμπάι την επόμενη εβδομάδα, μοιάζει βέβαιο ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Οι ακραίες δασικές πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες έχουν βαρύτατες επιπτώσεις για την ανθρώπινη ζωή και την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο».