Κατά περίπου 1% ενισχύθηκαν χθες Τρίτη οι τιμές του αργού πετρελαίου, με την τιμή του Μπρεντ να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, αγγίζοντας τα 88 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά του προϊόντος, μετά και τις ουκρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια της Ρωσίας. Παράλληλα, η ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται σε επίπεδα που εκπλήσσουν όσους ανέμεναν επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών και συρρίκνωσή της εντός του 2024.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, παράδοσης Μάϊου, ενισχύθηκε χθες κατά 0,90%, στα 87,7 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος περασμένου Οκτωβρίου. Η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε κατά 1,3%, στα 83,8 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι τα επίπεδα τιμών ήταν χθες ενισχυμένα λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ αλλά και από σημάδια ισχυρότερης ζήτησης και οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα στοιχεία της ζήτησης πετρελαίου που εκπλήσσουν από τη θετική πλευρά και η παράταση των εθελοντικών περικοπών του ΟΠΕΚ+ μέχρι το τέλος Ιουνίου στήριξαν τις τιμές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο. «Το μπρεντ πιθανότατα θα διαπραγματεύεται σε εύρος 80-90 δολαρίων ανά βαρέλι φέτος, με πρόβλεψη για το τέλος Ιουνίου 86 δολάρια ανά βαρέλι», συμπλήρωσε.

Στη Ρωσία, οι εξαγωγές μειώνονται μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στην πετρελαϊκή υποδομή της χώρας, πιέζοντας τις τιμές. «Οι επιθέσεις πιθανότατα θα μειώσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα», εκτιμούν αναλυτές της JP Morgan. Η Ρωσία προγραμματίζει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των δυτικών λιμανιών της τον Μάρτιο κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα έναντι μηνιαίου σχεδίου για 2,15 εκατομμύρια bpd.

Οι τιμές επιβαρύνονται επίσης από την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα.

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,505% στα 28,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,34% στα 2.156,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,83% στα 25,06 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,36% στα 4,0738 δολάρια η λίβρα.