Παραìθυρο για αύξηση του ορίου απαλλαγηìς από τον ΦΠΑ για τις μικρεìς επιχειρηìσεις ανοίγει κοινοτική Οδηγία που προβλεìπει εξαίρεση για εκείνες τις εταιρείες που εìχουν ετηìσιο τζίρο εìως και €85.000.

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τον ΦΠΑ, η Επιτροπή ανακοίνωσε μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απλούστευσης για τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού τους φόρτου και στη διευκόλυνση της διαμόρφωσης φορολογικού περιβάλλοντος που θα είναι πρόσφορο για την ανάπτυξή τους και την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου.

Η δέσμη μέτρων απλούστευσης συνεπάγεται την αναθεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τη συνέχεια που δίνεται στο σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ. Η αναθεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις αποτελεί, συνεπώς, σημαντικό στοιχείο της δέσμης μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται στο σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του δυσανάλογου φόρτου συμμόρφωσης που επωμίζονται οι απαλλασσόμενες μικρές επιχειρήσεις, θα πρέπει επίσης να τίθενται στη διάθεσή τους ορισμένα μέτρα απλούστευσης.

Τι θα αλλάξει από τον Δεκέμβριο

Οι διατάξεις που τροποποιούν την Οδηγία 2006/112/ΕΚ πρόκειται να εγκριθούν και να δημοσιευθούν από τα κράτη-μέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, έτσι ώστε να ισχύσουν οι μεταβολές που προβλέπει η Οδηγία από 1.1.2025. Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει η Οδηγία και τις οποίες θα πρέπει να ενσωματώσουν τα κράτη μέλη στις εθνικές τους νομοθεσίες το επόμενο διάστημα, είναι: 

 – O ορισμός των «μικρών» επιχειρήσεων θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών στην ενιαία αγορά δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

 – Επιτρέπει στα κράτη-μέλη να καθορίζουν το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το ποσό των €85.000 (ή το αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα). Η δυνατότητα για τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να εφαρμόσουν την εξαίρεση των ΜΜΕ να ορίσουν το όριο τους στο επίπεδο που αντικατοπτρίζει καλύτερα το ιδιαίτερο οικονομικό και νομικό τους πλαίσιο. Η απαλλαγή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της ΕΕ, είτε είναι εγκατεστημένες είτε όχι στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιούν παραδόσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ.

 – Για κάθε μικρή επιχείρηση που μπορεί να επωφεληθεί της εξαίρεσης σε κράτος μέλος όπου δεν είναι εγκατεστημένη, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

(i) ο ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχείρησης σε αυτό το κράτος μέλος πρέπει να είναι χαμηλότερος από το όριο εξαίρεσης που ισχύει εκεί, και

(ii) ο συνολικός κύκλος εργασιών του στην ενιαία αγορά (ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης) δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από €100.000 ευρώ.

 – Καθιερώνεται μεταβατική περίοδος για τις μικρές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της εξαίρεσης των ΜΜΕ των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το όριο απαλλαγής σε ένα δεδομένο έτος.

Το υφιστάμενο καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη ξεπερασμένο, καθώς λειτουργεί με βάση τις αποκλίσεις. Στις διατάξεις της, η ίδια η Οδηγία ΦΠΑ παρέχει τη δυνατότητα απόκλισης από το βασικό όριο απαλλαγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των €5.000, θέτοντας κατώτατα όρια για 19 κράτη μέλη. Ωστόσο, ήδη 14 κράτη μέλη βασίζονται επί του παρόντος σε παρεκκλίσεις από το ισχύον όριο και έχουν ήδη υποβληθεί αρκετά νέα αιτήματα για παρέκκλιση (Ολλανδία και Βέλγιο όριο €25. 000,  Λουξεμβούργο €35. 000, Πολωνία, Λετονία και Εσθονία όριο €40. 000, Ουγγαρία όριο €48. 000, Λιθουανία όριο €55. 000, Κροατία όριο €45. 000, Μάλτα όριο €30. 000, Σλοβενία όριο €50. 000, Τσεχία όριο €85. 000, Ρουμανία όριο €85. 000 και Ιταλία όριο €85.000).