Οι βρετανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο £61,6 εκατ. ($79 εκατ.) στην Citigroup Inc. για τα λάθη της στο περιστατικό του 2022, με ένα στέλεχος της στο Λονδίνο που προκάλεσε ένα στιγμιαίο κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συστήματα του χρηματοοικονομικού κολοσσού ήταν κακοσχεδιασμένα και η εποπτεία σε πραγματικό χρόνο “αναποτελεσματική” κάτι που οδήγησε να περάσει η εσφαλμένη εντολή, αναφέρει σε απόφαση της η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς. Η Citigroup δεν αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της Αρχής και συμφώνησε να διακανονίσει τα πρόστιμα. 

Στο περιστατικό του 2022, το στέλεχος της τράπεζας σχεδίαζε να πουλήσει ένα “καλάθι” μετοχών αξίας $58 εκατ. αλλά έκανε λάθος στην εισαγωγή της εντολής με αποτέλεσμα η αξία του καλαθιού να εκτιναχθεί στα $444 δισ. σύμφωνα με την Αρχή.

Οι έλεγχοι της Citigroup κατάφεραν να μπλοκάρουν ένα μέρος της εντολής από το να περάσει στην αγορά, αλλά όχι ολόκληρο. Συνολικά πουλήθηκαν μετοχές αξίας περίπου $1,4 δισ. στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πριν ακυρωθεί η εντολή. 

“Κάποιοι βασικοί έλεγχοι δεν υπήρχαν ή ήταν ελλιπείς”, αναφέρει η Αρχή στην ανακοίνωση της. “Ειδικότερα, δεν υπήρχε ένας αυστηρός κόφτης που θα απέρριπτε συνολικά αυτό το μεγάλο, εσφαλμένο καλάθι μετοχών, αποτρέποντας να φτάσει ένα μέρος του στην αγορά”. 

Το λάθος προκάλεσε ένα πεντάλεπτο selloff στον δείκτη OMX Stockholm 30 και τελικά χάος σε χρηματιστήρια από το Παρίσι μέχρι την Βαρσοβία, “σβήνοντας” από τις αγορές €300 δισ. ($326 δισ.) σε κάποιο σημείο, όπως είχε μεταδώσει τότε το Bloomberg. 

“Είμαστε ικανοποιημένοι για την επίλυση ενός ζητήματος που έγινε περισσότερο από δύο χρόνια πριν και προέκυψε από ένα μοναδικό λάθος που εντοπίστηκε και διορθώθηκε μέσα σε μερικά λεπτά”, αναφέρει η Citigroup σε ανακοίνωση της. “Λάβαμε άμεσα μέτρα για να ενισχύσουμε τα συστήματα και τους ελέγχους μας, ενώ παραμένουμε πλήρως αποφασισμένοι στη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης μας στο ρυθμιστικό πλαίσιο”.