Οι τιμές πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή και βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο, μετά από φόβους για κλιμάκωση των απαγορεύσεων του ρωσικού πετρελαίου έναντι των προσπαθειών για μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά από άλλους μεγάλους παραγωγούς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent μειώθηκαν 16 σεντς ή 0,15% στα 109,17 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν 1,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 0,02% στα 106,4 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση 2,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα πληγώσει την οικονομία το εμπάργκο Μπάιντεν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε μια εβδομάδα ευμετάβλητων συναλλαγών η οποία χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στη συνέχεια για πιθανές προσθήκες εφοδιασμού από το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι μάχες κλιμακώνονται στην Ουκρανία, το brent βρίσκεται σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών 7%, αφού έφτασε σε υψηλό 14 ετών στα 139,13 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό πρόκειται να ολοκληρώσει την εβδομάδα με πτώση 8% αφού άγγιξε το υψηλό των 130,50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν κάλλιστα να κινηθούν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά από κάθε είδηση που εκλαμβάνεται ως χαλάρωση των προβλημάτων στον εφοδιασμό, αναφέρει αναλυτής της OANDA.

Ο ίδιος τόνισε ότι ομοίως, και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν να εκτοξευτούν στα 115 δολάρια το βαρέλι με οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

Οι τιμές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα αφότου έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι βαθιά εξαρτώμενη από τη ρωσική ενέργεια, δεν θα ενωθεί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Βραχυπρόθεσμα, τα κενά στην προσφορά είναι απίθανο να καλυφθούν με επιπλέον παραγωγή από τα μέλη του OPEC+, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέρος αυτού του ομίλου.

Η Commonwealth Bank τονίζει πως το Brent κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του έτους, αλλά βλέπει ενδεχομένως το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει ακόμη και στα 150 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα.

“Όλα αυτά είναι πολύ αβέβαια. Είναι πολύ δύσκολο να βγει κάποιο συμπέρασμα”, αναφέρει.

Πηγή: Capital.gr