Από το Προεδρικό ίσως έρθει τελικά η λύση για το θέμα των εκποιήσεων, μετά το νέο μπλόκο -μέσω αναπομπής- στο πάγωμα του νόμου μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2023, που είχε ψηφίσει η Βουλή στις 10 Νοεμβρίου.

Και αυτό καθώς τον τελικό λόγο για την απόφαση που θα λάβει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής για την αναπομπή της νομοθεσίας την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγουμένως θα συμβουλευθεί τον Γενικό Εισαγγελέα. Μάλιστα, όπως φαίνεται, εκεί που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αναζητούσαν μια συμβιβαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί και την Κυβέρνηση, ίσως η διέξοδος να έρθει από το Προεδρικό. Στην ουσία θα πρόκειται για έναν άτυπο συμβιβασμό, με τις λιγότερες επιπτώσεις για την οικονομία και την εικόνα της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών στη Βουλή, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι απαίτησαν να γίνει μερικώς αποδεκτή η αναπομπή και παράλληλα να καταθέσουν τροπολογία στην οποία θα αποτυπώνεται η συμβιβαστική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου για μεγαλύτερη στόχευση της αναστολής εκποιήσεων, με την οποία, ωστόσο, διαφωνεί έντονα το Υπουργείο Οικονομικών, όπως γράψαμε χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» ΥΠΟΙΚ στη συμβιβαστική πρόταση για εκποιήσεις 

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ανέφεραν κατά τη χθεσινή σύσκεψη πως κάτι τέτοιο (μερική αποδοχή αναπομπής και μερική τροποποίηση του αναπεμφθέντος νόμου) δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως οι επιλογές που έχουν ενώπιον τους τα κόμματα είναι «είτε απόρριψη, είτε αποδοχή της αναπομπής, στο σύνολό της».

Συνεπώς, όπως διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες στη Βουλή, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα απορριφθεί η αναπομπή. Μετά την απόρριψη της αναπομπής του νόμου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει στη διάθεση του 15 μέρες για να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλαξαν οι ισορροπίες στη Βουλή, πήραν αναβολή οι εκποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι, μετά την απόρριψη της αναπομπής τρίμηνης αναστολής του νόμου  από την πλειοψηφία της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υπογράψει τελικά τη νομοθεσία. Κάτι το οποίο ενδεχομένως να πράξει και αυτή τη φορά. 

Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως διέρρευσε, φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις σε κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης πως δεν θα προχωρήσει σε νέα αναπομπή, παρά την έντονη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών.