Δεν έχει τέλος η οδύσσεια 191 οικογενειών προσφύγων στους οποίους έταξαν οικόπεδα το 2006 και 17 χρόνια μετά ακόμη περιμένουν να τα πάρουν, κάτι το οποίο του οδηγεί στις 15 Ιουνίου έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου θα διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι οι διαχρονικές εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν.

Ο πρόεδρος της ομάδας των διαμαρτυρομένων προσφύγων κ. Ξένος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε στον «Φ», πως παρόλον ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά (κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προσφύγων) ότι θα ήρετο η αδικία, μέχρι σήμερα ουδεμία κίνηση έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για τις 11π.μ. και οι επηρεαζόμενοι πρόσφυγες θα διεκδικήσουν δυναμικά την απόδοση των οικοπέδων που τους είχαν υποσχεθεί και των οποίων ο διαχωρισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Τα οικόπεδα είχε υποσχεθεί στους πρόσφυγες η κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου το 2006, κάτι το οποίο επαναβεβαίωσε και η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Ωστόσο, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη επικαλούμενη την οικονομική κρίση του 2013 δεν προχώρησε τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται, πως με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπ’ αρ. 63.389 και ημερομηνία 18/2/2006, είχε αποφασιστεί η παραχώρηση οικοπέδων, ως αντιστάθμισμα, σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες και σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε γη τ/κ ιδιοκτησίας που δεν απαλλοτριώθηκε. Το οικόπεδο θα παραχωρείτο επειδή δεν ήταν και δεν είναι δυνατή η έκδοση τίτλου των τουρκοκυπριακών στα οποία διαμένουν.

Στη συνέχεια, το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του με αρ. 75.007 και ημερομηνία 29/4/2013, μεταξύ άλλων αποφάσισε τον τερματισμό της εφαρμογής του στεγαστικού σχεδίου παραχώρησης αντισταθμιστικού οικοπέδου για εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες ή σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε τ/κ ιδιοκτησίες που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

Οι 191 οικογένειες που διαμαρτύρονται, προτάσσουν το γεγονός, πως σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες που επηρεάζονται, στη δική τους περίπτωση πριν την κατάργηση του σχεδίου διαχωρίστηκαν και παραχωρήθηκαν εντός του έτους 2010 οικόπεδα στην Κοκκινοτριμιθιά ως αντιστάθμισμα, καλύπτοντας το σύνολο των δικαιούχων εκτοπισθέντων της επαρχίας Λευκωσίας που διαμένουν σε Τ/Κ κατοικίες και αυτό που απέμενε, ήταν η έκδοση του τίτλου ιδιοκτησίας. Σημειώνεται, πως το Τμήμα Κτηματολογίου ήταν έτοιμο να εκδώσει τους τίτλους.

Τα υποσχέθηκε ο Τάσσος, τα προώθησε ο Χριστόφιας, τα φρέναρε ο Αναστασιάδης, δεσμεύτηκε ο Χριστοδουλίδης, αλλά…

Στις υπόλοιπες επαρχίες, μετά την κατάργηση του σχεδίου, δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες διαχωρισμού και παραχώρησης οικοπέδων.

Το 2018, ο τότε γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στους δικαιούχους στην οποία αφού καταγραφόταν το ιστορικό (απόφαση παραχώρησης, διαχωρισμός και τερματισμός του σχεδίου) προστίθετο, πως «η υπόθεση βρίσκεται στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στη Κυπριακή Δημοκρατία».

Στην επιστολή του γενικού διευθυντή αναφερόταν επίσης, πως ο Έπαρχος Λευκωσίας θα ετοίμαζε τον κατάλογο των δικαιούχων αντισταθμιστικού οικοπέδου και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα ολοκληρώσει και υποβάλει την σχετική του πρόταση, η οποία θα αχθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Τα οικόπεδα που έχουν διαχωριστεί για τις 191 οικογένειες βρίσκονται έναντι της υπεραγοράς Lidl στην Κοκκινοτριμιθιά. Αρκετοί από τους δικαιούχους είναι πολύτεκνοι χωρίς ψηλά εισοδήματα.