Την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης των συλλογικών συμβάσεων ακόμα και με νομοθετικές ρυθμίσεις ζήτησε χθες η ΠΕΟ από την Κυβέρνηση, για τερματισμό της απορρύθμισης που, όπως καταγγέλλει, παρουσιάζεται στην αγορά εργασίας.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί δραματικά οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Κύπρο. Στο αποτέλεσμα αυτό οδηγηθήκαμε λόγω των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, των πολιτικών συμπίεσης των μισθών, απορρύθμισης της εργασίας και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του υπομνήματος που κατέθεσε χθες η ΠΕΟ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι τονίστηκε μεταξύ άλλων στον ΠτΔ η ανάγκη να υπάρξουν θεσμικά μέτρα, έτσι που οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας «όπως συμφωνούνται να εφαρμόζονται» και ταυτόχρονα η ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για να επεκταθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Αυτό είναι αναγκαίο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης ψηλούς αλλά το μερίδιο της μισθωτής εργασίας από αυτό που παράγεται να μειώνεται αντί να αυξάνεται», πρόσθεσε. Για το τελευταίο, στο υπόμνημα της ΠΕΟ αναφέρεται πως «τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των εθνικών λογαριασμών καταδεικνύουν ότι το μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ από 48,2% το 2012 μειώθηκε στο 42,2% το 2022».

Συνταξιοδοτικό και πέναλτι

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε περαιτέρω ότι συζητήθηκε και το συνταξιοδοτικό, θέμα προτεραιότητας για την ΠΕΟ, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να υπάρξει κατάργηση αυτού του ισοπεδωτικού, αντικοινωνικού πέναλτι της μείωσης του 12% για όσους εργαζόμενους επιλέγουν μετά από πολλά χρόνια δουλειάς να συνταξιοδοτηθούν.

Υπογραμμίσαμε στον Πρόεδρο ότι μπορούν να βρεθούν ορθολογιστικές λύσεις που να μην θέτουν σε κίνδυνο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά να απαντούν σε μία πραγματικότητα, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται γιατί εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα και ότι το σύστημα πρέπει να αναγνωρίζει ότι ένας εργαζόμενος έβαλε 45 ή 46 χρόνια και να του δίδει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να μειώνονται οι μισθοί», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι έθεσαν επίσης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, το οποίο για την ΠΕΟ, όπως είπε, «είναι κομμάτι της συζήτησης για την επαναρρύθμιση».

Στο υπόμνημα της συντεχνίας ζητείται εκ νέου όπως παγοποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για τα κριτήρια και τις διαδικασίες παραχώρησης εγκρίσεων, ενώ ο ΠτΔ καλείται έστω και τώρα να παρέμβει «έτσι που να σταματήσει αυτός ο μηχανισμός διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων και υπερεκμετάλλευσης ευάλωτων εργαζομένων».

Αλλαγές τώρα στον εθνικό κατώτατο μισθό

Αναφορικά με τον εθνικό κατώτατο μισθό, η ΠΕΟ ζητά ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων, όπως η καταβολή ΑΤΑ και ο καθορισμός ωραρίου για όσους εργαζόμενους καλύπτονται από τον κατώτατο.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΟ θεωρεί αναγκαίο «να προωθηθούν ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρξει ωριαία απόδοση των κατώτατου μισθού, ανώτατος χρόνος 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας για τους καλυπτόμενους από τον κατώτατο μισθό, κάλυψη υπερωριακής αποζημίωσης και εργασίας στις αργίες, 13ος μισθός και αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση την κίνηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Η ΠΕΟ τονίζει πως οι πιο πάνω ρυθμίσεις χρειάζεται να προωθηθούν αμέσως και ανεξάρτητα από την διαδικασία αναθεώρησης του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στο διάταγμα, αναθεώρηση που αναμένεται την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Για διεύρυνση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  η ΠΕΟ αναφέρει στον Πρόεδρο πως θεωρεί «απαραίτητο να προχωρήσετε στην  εισαγωγή θεσμικών μέτρων για την υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που υπάρχουν συμφωνημένες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Παράλληλα ζητά να προωθηθεί η έναρξη τριμερούς κοινωνικού διαλόγου με στόχο α) τη μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, β) τη συνομολόγηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε τομείς που δεν υπάρχουν, με προτεραιότητα τομείς που παραχωρούνται άδειες εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες. Σημειώνει επίσης πως η διεύρυνση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα οδηγήσει και στην διεύρυνση της κάλυψης με ΑΤΑ χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα δεν λαμβάνουν ΑΤΑ.