Συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά στοχεύμενα, μελετά η Kυβέρνηση. Oι προτάσεις που εξετάζει η Κυβέρνηση αποκαλύφθηκαν χθες από δύο πηγές.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην εκπομπή Άλφα Ενημέρωση, δήλωσε πως ενδεχομένως να συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αυτή να είναι στοχευμένη, δηλαδή σε λιγότερους δικαιούχους. Είπε, επίσης, πως δεν θα ισχύσει το ίδιο για τη συνέχιση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Και τα δύο μέτρα λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Για στόχευση των μέτρων είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του. Χθες, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Μελίνα Κατσουνωτού, στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €361 εκατ. δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για το ενδεχόμενο παράτασης του σχεδίου επιδότησης του ηλεκτρισμού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα σχετική απόφαση.

Όπως είπε, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται  κονδύλι για συνέχιση του μέτρου. Υπέδειξε, επίσης, πως εάν αποφασιστεί η παράταση της επιδότησης, θα εξεταστεί εάν υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις και, αν χρειαστεί, θα περιληφθούν στον επόμενο συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Στον υπό εξέταση προϋπολογισμό περιλαμβάνεται κονδύλι €18 εκατ. για την επιδότηση του ηλεκτρισμού Μάιο και Ιούνιο.

Παραγνωρίζεται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από τη νέα Κυβέρνηση, η οποία, κατά τον ίδιο, προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά την εκλογή της έδωσε ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Μάλιστα, προεκλογικά στο πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη υπάρχει ρητή αναφορά στην ενισχυμένη συνεργασία που θα είχε η Κυβέρνηση με το δημοσιονομικό συμβούλιο» τόνισε. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε προβληματισμό για παραγνώριση του ρόλου του δημοσιονομικού συμβουλίου, το οποίο δεν ενημερώνεται, λιοψς είπε. Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες του είναι μακροπρόθεσμες, καθώς πρόσφατα αποδεσμεύτηκαν 2 χιλ. θέσεις στο Δημόσιο, αυξήθηκε το ποσοστό παραχώρησης της ΑΤΑ και αυξήθηκαν κάποια επιδόματα.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε ενημέρωση από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου. Τις απόψεις της Κυβέρνησης για τις προειδοποιήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και τη διαμαρτυρία του για μη ενημέρωσή του από την Κυβέρνηση ζήτησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς. Όπως είπε, θα πρέπει να τους ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης του δημοσιονομικού συμβουλίου ζήτησε και ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης. Όπως είπε, θα πρέπει η Βουλή να ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους για τη μελλοντική πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε πως πρόκειται για πολιτικό θέμα. Σύμφωνα με την κ. Κατσουνωτού, η Διεύθυνση Προϋπολογισμού απέστειλε το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής στο δημοσιονομικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως ασκούνται πιέσεις στις υπηρεσίες για εξοικονόμηση δαπανών.

Και άλλοι προβληματισμοί

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι η κυπριακή πολιτεία συνεχίζει να καταβάλλει ένα πολύ ψηλό ποσό ποσό -€15 εκατ. στον συμπλ. προϋπολογισμό- «τα οποία σχετίζονται με τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, αιτητών ασύλου αλλά και προσφύγων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις επιπρόσθετες πιστώσεις που απαιτούνται για την αγορά του κτηρίου Μετροπόλιταν, στο οποίο θα στεγαστεί το Υπουργείο Ενέργειας.