Πιέσεις στην Κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για το θέμα των εκποιήσεων, δεδομένου ότι την Πέμπτη τίθενται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οι τέσσερις προτάσεις νόμου που αλλάζουν το νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς των ενυπόθηκων ακινήτων.

Οι συγκυβερνώντες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, για να αποσύρουν την υπογραφή και την στήριξή τους από την επίμαχη πρόταση νόμου, με την οποία οι δανειολήπτες που κινδυνεύει να βγει στο σφυρί η κύρια κατοικία τους αξίας μέχρι €350 χιλ. θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και μέσω διατάγματος να επιτυγχάνουν προσωρινό παραμερισμό (πάγωμα) της εκποίησης, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Την πρόταση συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, τρεις από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ, καθώς και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στελέχη κομμάτων της συμπολίτευσης αναμένουν την επόμενη κίνηση της Κυβέρνησης για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, δεδομένων των δεσμεύσεων που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών κατά τις μεταξύ τους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πως πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (αύριο Τετάρτη) θα τους προωθούσε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη λειτουργία Ειδικού Δικαστηρίου, γνωστού ως δικαστηρίου εκποιήσεων και ταυτόχρονα θα τους απέστελλε και το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) που αφορά τη διαδικασία έφεσης (αίτησης) σε δικαστήριο εναντίον διαδικασίας εκποίησης.

Όπως έγραψε προ ημερών ο «Φ», μέσω του Μηχανισμού της ΚΤ οι επιλέξιμοι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια που θα καθοριστούν (και θα αφορούν το ύψος της αξίας της υποθήκης, νοουμένου ότι είναι κύρια κατοικία) θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μετά την παραλαβή της επιστολής «Ι», αντί της επιστολής «ΙΑ», για να αιτηθούν διάταγμα αναστολής της εκποίησης. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις πως το Δικαστήριο των Εκποιήσεων και ο Μηχανισμός της ΚΤ αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς θα προστατεύονται συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση των συγκυβερνώντων κομμάτων από την Κυβέρνηση, ούτε καθορίστηκε κάποια νέα συνάντηση. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε ανεπίσημα τον Μηχανισμό της ΚΤ, ωστόσο, κανένας από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν ενημερώθηκε κατά πόσο την Τετάρτη ο Μηχανισμός και το νομοσχέδιο για το Ειδικό Δικαστήριο θα τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο τραπέζι έχει πέσει και θέμα δεσμευτικότητας των αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Κεραυνός να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, για να συζητήσουν και να καθορίσουν τις τελικές προτάσεις που ια τεθούν στο Υπουργικό, ενώ δεν αποκλείονται και συναντήσεις με τον Διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Για τις προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς συναινούν στην έγκρισή τους το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ). Με την πρώτη πρόταση οι πιστωτές θα έχουν την υποχρέωση για αποστολή εκτενούς πληροφόρησης κατά τη διαδικασία εκποίησης, ώστε το υπόλοιπο ποσό του δανείου να τεκμηριώνεται με μεγάλη λεπτομέρεια.

Η δε δεύτερη πρόταση προβλέπει τον τρόπο τιμολόγησης ακινήτων που ανταλλάσονται έναντι χρέους, δηλαδή αφορά τις περιπτώσεις «debt for asset swap” οι οποίες είναι εκούσιες και όχι τη διαδικασία εκποίησης.

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε κάποιες επιπλέον βελτιώσεις στις δύο προτάσεις νόμου. Στην πρόταση του ΔΗΣΥ περιλήφθηκε επιπλέον υποχρέωση στους πιστωτές να δηλώνουν ημερομηνίες αποστολής επιστολών σύμφωνα με τον Κώδικα της ΚΤ σε όλους τους δανειολήπτες (ένδειξη τήρησης του Κώδικα). Επίσης, οι πιστωτές θα έχουν την υποχρέωση (μόνο για κύριες κατοικίες μέχρι €250.000) να συνοδεύουν την πληροφόρηση και με πιστοποίηση από ελεγκτή για το ύψος χρέους.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, θα υπάρξει εξαίρεση από το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ενώ έγιναν νομοτεχνικές ενισχύσεις στο προοίμιο, για να καταστεί συνταγματική η ‘επέμβαση’ μέσω της πρότασης σε σύμβαση μεταξύ δύο μερών (Άρθρο 26 Σύνταγμα – Δικαίωμα του συμβάλλεσθε ελευθέρως).

Οι ισορροπίες στη Βουλή

Η ΕΔΕΚ στις διαβουλεύσεις που έγιναν απαίτησε να υπάρξει ρύθμιση και σε σχέση με την αξία του υπό εκποίηση ακινήτου, αλλά εκκρεμεί και αυτή πτυχή.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μέχρι την Πέμπτη οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς της Κυβέρνησης, η επίμαχη πρόταση νόμου για προσφυγή δανειοληπτών στα δικαστήρια θα εγκριθεί, καθώς εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία (την στηρίζουν 33 βουλευτές).

Από την άλλη, εάν οι συγκυβερνώντες ικανοποιηθούν από τις αποφάσεις που θα προωθήσει η Κυβέρνηση και αποσύρουν την στήριξή τους στην πρόταση νόμου, τότε αυτή θα υπερψηφιστεί μόνο από 23 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, Οικολόγοι και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές) και θα απορριφθεί.