Στην εποχή των ψηλών επιτοκίων, καθώς αλλιώς τα λογάριασαν οι δανειολήπτες και αλλιώς τους βγήκαν, οι τράπεζες προσπαθούν να ανακουφίσουν μερικώς τους συνεπείς πελάτες τους που έχουν στεγαστικό δάνειο, εξασφαλισμένο με πρώτη κατοικίας αξίας ως €350.000, προσφέροντας μείωση του επιτοκίου τους ή βάζοντας πλαφόν, μετά και από πολιτικές παροτρύνσεις που έγιναν.

Σήμερα, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει ανέλθει στο 4,25% και στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται νέα αύξηση 0,25%.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων από 2,5% που ήταν πριν ένα χρόνο έχει ανέβει στο 6,75% με 7%, εκτοξεύοντας στα ύψη τις μηνιαίες δόσεις.

Ο «Φ» συγκέντρωσε όλα τα προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες προς ανακούφιση των πελατών τους και παρουσιάζει τα σχέδια για δάνεια που είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή Euribor.

Kοινό χαρακτηριστικό των σχεδίων είναι ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα της νέας τιμολόγησης το στεγαστικό δάνειο δεν θα πρέπει να παρουσιάσει καθυστερήσεις δόσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Το «Ανταμοιβή»

Η Τράπεζα Κύπρου θα ανταμείψει περίπου 17.000 συνεπείς δανειολήπτες, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα επιβράβευσης «ανταμοιβή» και συνεισφέροντας 370 εκατ. βαθμούς στο πρόγραμμα.

Οι βαθμοί θα μπορούν να εξαργυρωθούν στο δίκτυο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σχέδιο «Ανταμοιβή».

 – Οι πελάτες της Ελληνικής, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες λιανικής, φαίνεται να μην επηρεάζονται από τις αυξήσεις της ΕΚΤ.

Πάνω από 85% των στεγαστικών δανείων είναι βασισμένο στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας, που βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα και για τον λόγο αυτό, προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε σχέση με τα δάνεια πρώτης κατοικίας.

Μειώσεις επιτοκίων

 – Η Eurobank Κύπρου έχει εισάγει πρόγραμμα και για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2023 μέχρι και τον Μάιο του 2024 θα μειώνει το τελικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%).

Η μείωση θα υπολογίζεται στο τέλος κάθε μήνα και, στο τέλος της 12μηνης περιόδου του προγράμματος, το συνολικό ποσό της μείωσης θα επιστραφεί στους πελάτες με κατάθεση στον τρεχούμενο λογαριασμό τους.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα δανειολήπτες στεγαστικών δανείων για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από την αγοραία αξία της πρώτης κατοικίας.

 – Η Alpha Bank Cyprus ανακοίνωσε ότι την 1η Αυγούστου 2023 και για διάστημα 12 μηνών (01.08.2023 – 31.07.2024) προσφέρει πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Θα εφαρμόζεται ανώτατο όριο στο κυμαινόμενο επιτόκιο βάσης που έχει συμφωνηθεί στην οικεία σύμβαση στεγαστικού δανείου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η Μαρτίου 2023, μειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης (ποσοστό 0,20%).

Το προαναφερόμενο ανώτατο όριο στο κυμαινόμενο επιτόκιο βάσης θα διατηρείται σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 – Η Astrobank προχώρησε σε πρόγραμμα που αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα ισχύει από 1η Ιουνίου 2023 μέχρι και τέλος του 2023 και θα προβλέπει το «πάγωμα» του βασικού επιτοκίου στο 2,75%.

 – H Eθνική Τράπεζα (Κύπρου) παρέχει διευκόλυνση σε ιδιώτες πελάτες με στεγαστικά δάνεια για ιδιοκατοίκηση, τα οποία ήταν εξυπηρετούμενα στις 31/05/2023 και που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με Euribor ή με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την πάροδο των 12 μηνών από την 01/06/2023, με τη μορφή «Cash-Back», ώστε το ποσό που θα προκύψει από τη διαφορά της όποιας αύξησης στο επιτόκιο αναφοράς των προαναφερόμενων δανείων με βάση το λογιστικό της 31/05/2023 σε σχέση με την ισχύουσα τιμή του επιτοκίου αναφοράς κάθε τέλος του μήνα και μέχρι την 31/05/2024, παρέχοντας έτσι προστασία από τυχόν αυξήσεις μέχρι 31/05/2024.

Το σχέδιο της ΚΕΔΙΠΕΣ

Δύο επιλογές προσφέρει στους δανειολήπτες η ΚΕΔΙΠΕΣ για την τιμολόγηση νέων αναδιαρθρωμένων δανείων. Η πρώτη επιλογή είναι η εισαγωγή μιας περιόδου σταθερού επιτοκίου, η οποία θα λήγει στις 31/12/2025.

Για την περίοδο από τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας  και μέχρι τις 31/12/2025, θα φέρουν σταθερό επιτόκιο ως εξής:  Aναδιαρθρώσεις σε σχέση με στεγαστικά δάνεια 3,50% και αναδιαρθρώσεις σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις άλλων σκοπών 4%.

Η δεύτερη επιλογή για δανειολήπτη στην ΚΕΔΙΠΕΣ είναι, σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια ζωής του αναδιαρθρωμένου δανείου.

Το ύψος του σταθερού επιτοκίου, που θα ισχύει για όλη τη διάρκεια  του αναδιαρθρωμένου δανείου, θα ανέρχεται στο 4,50% για τα στεγαστικά δάνεια και 5% για τα υπόλοιπα δάνεια.