Του Σωκράτη Ιωακείμ [email protected]

Η στήλη, με τη βοήθεια γνωστών αστρολόγων, που… για ευνόητο λόγο θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα που θα διαδραματιστούν στην κυπριακή οικονομία ανά μήνα, το 2022. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τους υπουργούς που θα παραιτηθούν, για τις τράπεζες που θα εξαγοραστούν, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλά άλλα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΕΤΡΙΔΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του, αφού έχει πρόθεση να διεκδικήσει τη θέση του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέσω του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος. Νέος υπουργός Οικονομικών διορίζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗΣ

Στις 14 του μήνα, τη μέρα των ερωτευμένων, ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοινώνει την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, για να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νέος υπουργός Οικονομικών διορίζεται ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κάτι για το οποίο γιόρτασε, πίνοντας την αγαπημένη του μπύρα στο γραφείο του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

ΜΑΡΤΙΟΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ CYTA 

Την πρόθεση του για έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Cyta ανακοινώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη. Τον ίδιο μήνα, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανακοινώνει την απόφαση για επέκταση του σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για κατοίκους Κύπρου μέχρι τον Αύγουστο του 2028.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού στα €1.000. Για σταύρωση των επιχειρήσεων λίγο πριν το Πάσχα έκαναν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους οι εργοδοτικές οργανώσεις, με τις συντεχνίες να απαντούν λακωνικά, επίσης σε κοινή ανακοίνωση τους, πως μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση.

ΜΑΪΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Την πρόθεση της για υποβολή δημόσιας πρότασης εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε η Eurobank. Η Ελληνική από την πλευρά της ανακοίνωσε την πρόθεση της για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, τονίζοντας σε μία ανακοίνωση που χαιρετίστηκε θετικά από το ΕΛΑΜ πως η Κύπρου είναι η Ελληνική. Η ΕΤΥΚ σε ανακοίνωση της ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί καμία συγχώνευση, εάν δεν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ξεκαθαρίζοντας την ετοιμότητα της για λήψη απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που την αγνοήσουν. Το ΧΑΚ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τραπεζών, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 45 ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των Δήμων από 30 που είναι σήμερα σε 45, με στόχο να μην διαταραχθούν οι κομματικές ισορροπίες και τα κεκτημένα των κομμάτων. Οι νέοι δήμοι που προκύπτουν, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, είναι οι: Δευτεράς-Ψημολόφου, Κοκκινοτριμιθιάς, Παλιομετόχου, Παλαιχωρίου-Αγρού, Κυπερούντας-Πελενδρίου, Χλώρακας, Αργάκας, Πολυστύπου-Άλωνας, Ασκά-Φτερικουδίου, Παραμύθας, Κελοκεδάρων-Σαλαμιού, Λυθροδόντα-Μαθιάτη, Κιτίου-Περβολιών, Λαγουδερών-Σαράντι και Κανναβιών-Αγίας Ειρήνης. Η πρόταση φαίνεται να εξασφαλίζει την ομόφωνη στήριξη όλων των κομμάτων, τα οποία κάνουν λόγο για νίκη της Δημοκρατίας.

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥ

Την πρόθεση του να γίνει ο πρώτος υπουργός στην Κύπρο που θα μεταβαίνει στον χώρο εργασίας του με ηλεκτρικό ποδήλατο ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Ο κ. Καρούσος, ωστόσο, τήρησε την υπόσχεση του μόνο για δύο μέρες, διότι προφανώς είχε ξεχάσει τη σημαντική λεπτομέρεια πως είναι κάτοικος Αγίας Νάπας. Σε νέα συνέντευξη τύπου διευκρινίζει πως το ηλεκτρικό ποδήλατο θα το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του εντός Λευκωσίας, προσθέτοντας πως σύντομα θα χρησιμοποιεί για τις υπόλοιπες μετακινήσεις του ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 

ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΗΠΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Την πρόθεση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryan Air για διενέργεια απευθείας πτήσεων από το αεροδρόμιο Λάρνακας σε αυτό της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η Hermes Airports. Τον ίδιο μήνα, ως απάντηση σε αυτή την κίνηση, η Wizz Air ανακοινώνει την πρόθεση της για απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα προς την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα. Εάν δεν μας έκλειναν ετσιθελικά θα κάναμε ήδη αυτά τα δρομολόγια, σχολίασε σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Cobalt Air Γρηγόρης Διάκου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ «STRAIGHT» ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Την πρόθεση του να ανεγείρει το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμια που θα φιλοξενεί αποκλειστικά «straight» ζευγάρια, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη δήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που θέλουν να μπουν στον «σωστό δρόμο», όπως τον χαρακτήρισε, θα είναι ευπρόσδεκτα στο ξενοδοχείο για διαμονή, νοουμένου ότι θα είναι ευπρεπώς ντυμένα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης καταθέτει στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Το ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζει πως για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό θα πρέπει να ενσωματωθούν μέσα και προτάσεις όλων των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας, καθώς τον Φεβρουάριο του 2023 θα αποχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η εισήγηση του ΔΗΚΟ εξασφαλίζει την πλειοψηφία της Βουλής και έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

O ADROPOS ΚΑΙ Η ΠΥΛΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Την ένταξη των τίτλων του νέου της ξενοδοχείου αποκλειστικά για straight ζευγάρια στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή. Το νέο ξενοδοχείο θα ονομάζεται ADROPOS, θα είναι 5 αστέρων, με 400 κλίνες, και θα ανεγερθεί στην περιοχή της Κισσόνεργας. Τον ίδιο μήνα παρατηρούνται προβλήματα στην πύλη εμβολιασμού, σε όλους όσοι προσπάθησαν να διευθετήσουν ραντεβού για την 7η δόση του εμβολίου, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Σημασία δεν έχει το πόσες φορές θα πέσεις, αλλά το να μπορέσεις να σηκωθείς», σχολίασε σε λακωνική του ανάρτηση στο twitter o υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας Κυριάκος Κόκκινος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Την απόφαση επιβολής καρτέλ στις τιμές του κρέατος, του γάλακτος και των καυσίμων ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών σε ανακοίνωση του τονίζει πως τον Φεβρουάριο στις Προεδρικές τα κόμματα θα ψάχνουν ρίφκια αλλά δεν θα βρίσκουν, ενώ ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων σημειώνει πως κάποιοι υποψήφιοι δεν θα έχουν πεζίνα να πάνε ούτε στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών. Τον ίδιο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αποδοχή πληρωμών και οφειλών προς το κράτος και μέσω κρυπτονομισμάτων.

* Τα πιο πάνω αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας και αν κάποια συμβούν στην πραγματικότητα η στήλη δεν θα φέρει καμία ευθύνη. Καλές γιορτές και καλό νέο έτος σε όλους, με υγεία και χιούμορ στη ζωή μας.