Θέμα χρόνου είναι πλέον ο πλήρης καθαρισμός της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων στη Λάρνακα και από τις εγκαταστάσεις υγραερίου.

Ήδη ΕΚΟ και Πετρολίνα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την πρώτη να έχει ξεκινήσει διαδικασία αποξήλωσης της μεγάλης δεξαμενής υγραερίου, που γίνεται στην παρουσία μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για λόγους ασφαλείας.

Πρόσφατα το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως και για την αποξήλωση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων της ΕΚΟ. Έτσι το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν αγωγοί και τρία αγκυροβόλια που εξυπηρετούσαν τα τερματικά αποθήκευσης υγραερίου.

Τα αγκυροβόλια είναι τοποθετημένα περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή, ενώ οι αγωγοί μεταφοράς υγραερίου είναι εγκατεστημένοι εντός των ορίων της εγκατάστασης αποθήκευσης και διανομής υγραερίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, σύντομα εκδίδονται άδειες αποξήλωσης των εγκαταστάσεων υγραερίου και των εταιρειών Synergas και Intergas.

Η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου, είναι ένα από τα τελευταία βήματα που απομένουν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης του εδάφους της περιοχής και να τροχοδρομηθούν τα δημόσια έργα, αλλά και οι μεγάλες αναπτύξεις που προγραμματίζονται.

«Η διαδικασία της επίτευξης της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, η αποξήλωση τους και η εξυγίανση του εδάφους της περιοχής είναι διαδικασίες που φτάνουν στο τέλος τους, με τη Λάρνακα πλέον να απαλλάσσεται από ένα σοβαρό κίνδυνο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Δήμος Λάρνακας.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη της περιοχής, άνοιξε επίσημα στις 5 Μαΐου όταν ανακοινώθηκε ο τερματισμός της οδηγίας Seveso και τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Περιοχής.

Όλες οι εταιρείες πετρελαιοειδών που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των παραλιακών τεμαχίων, προγραμματίζουν μεγάλες αναπτύξεις στην περιοχή, με τις επενδύσεις στο έργο Larnaka-Land Of Tomorrow της Πετρολίνα, να εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, εάν δεν απορρυπανθεί, στη βάση διεθνών προτύπων, το έδαφος στην περιοχή, ουδεμία ανάπτυξη θα εγκριθεί.

Στην περιοχή προγραμματίζεται και η εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, με στόχο την ανάκτηση παραλιακού μετώπου. Το επόμενο διάστημα το Τμήμα Δημοσίων Έργων, θα προκηρύξει προσφορές για μελέτη για το μεγάλο έργο, η οποία αναμένεται να έχει διάρκεια δύο χρόνων. Στην συνέχεια θα γίνουν έργα ακτοπροστασίας, καθώς και διαμόρφωσης του δημόσιου παραλιακού χώρου.

Μοναδικό αγκάθι στην περιοχή, είναι η καθυστέρηση στη μετακόμιση του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), που βρίσκεται στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου.

Το χημείο ήταν μέρος της τρίτης φάσης κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης των υποδομών του πρώην διυλιστηρίου, ωστόσο παραμένει στο χώρο παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ξεκίνησε από το 2017, επειδή το κράτος δεν βρίσκει χώρο για μεταστέγασή του.

Το θέμα θα θέσει ενώπιον του Υπουργού Ενέργειας ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας σε καθορισμένη συνάντηση στις 31 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λάρνακας θέλει να μετατρέψει το χώρο σε φοιτητούπολη και λόγω της κωλυσιεργείας που παρατηρείται, καθυστερούν οι διαδικασίες εγκατάστασης της πρώτης πανεπιστημιακής σχολής στο κτήριο της ΚΕΤΑΠ.