Αναθεωρήθηκε η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία αποσκοπεί να βάλει φρένο στις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν κάποιες μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις στους καταναλωτές, όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες (επειδή, όπως υποστηρίζουν, το περιθώριο κέρδους τους είναι μικρό). Με την αναθεώρηση της πρότασης νόμου εκτιμάται ότι αίρονται τα νομικά ζητήματα που εντοπίστηκαν, έτσι ώστε να συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Με την πρόταση νόμου, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ενέργειας καθορίζεται ως συνυπεύθυνη αρχή με την Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες των δύο αρχών για να μην υπάρχει σύγκρουση αλλά και για να γνωρίζουν οι καταναλωτές πού θα απευθύνονται.

Την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί στο μικροσκόπιο των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου η αναθεωρημένη πρόταση νόμου, με στόχο εντός του μήνα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο «Φ» παρουσιάζει την αναθεωρημένη πρόταση, η οποία τροποποιεί τον νόμο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματος Πληρωμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με την πρόταση, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας καθορίζεται ως η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση και την παρακολούθηση της αποτελεσματικής συμμόρφωσης των δικαιούχων για τυχόν επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης.  Συγκεκριμένα, η υπηρεσία θα έχει την ευθύνη να ελέγχει σε περίπτωση που, για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμών, ο δικαιούχος επιβάλλει επιβάρυνση ή προσφέρει έκπτωση. Ο δικαιούχος θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τον πληρωτή πριν από την έναρξη της πράξης πληρωμής.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα και η Υπηρεσία Καταναλωτή, ως οι αρμόδιες αρχές, συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, ώστε να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους. Επίσης, η Υπηρεσία Καταναλωτή θα μπορεί να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους στα υποστατικά για να εξετάζει, κατάσχει, λαμβάνει ή αποκτά αντίγραφα στοιχείων, δεδομένων ή εγγράφων. Επιπρόσθετα, θα μπορεί να συστήνει στον παραβάτη, ο οποίος επιβάλλει υπερχρεώσεις, να τερματίσει άμεσα την παράβαση και να αποφύγει την επανάληψή της στο μέλλον.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, εάν η Υπηρεσία Καταναλωτή διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία της παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε διάταξη της νομοθεσίας, θα της επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €2000. Μάλιστα, σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, η Υπηρεσία θα μπορεί επιπρόσθετα να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €100 για κάθε ημέρα που συνεχίζεται η παράβαση.

Με την πρόταση νόμου συμφωνούν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη στην Επιτροπή θα συζητηθεί και δεύτερη πρόταση νόμου, με την οποία αυξάνεται το πρόστιμο από €2 χιλ. σε €4 χιλ. στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τοποθετήσει ειδικό τερματικό και δεν αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Για τη συγκεκριμένη πρόταση, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή να προχωρήσει, καθώς μόλις τον Σεπτέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή η υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών καρτών από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.