Θέλουμε τόσο πολύ να τους εμπιστευτούμε. Θα τα κάνουν σωστά; Παίζουν με την τύχη μας; Δεν μπορείς να ξέρεις. Οι εμπειρίες σε βάζουν σε ανησυχία.

Θα εγκαταστήσουν, λέει, έξυπνα φώτα τροχαίας σε όλη την Κύπρο. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων, αυτά τα έξυπνα φώτα, θα διαχειρίζονται την τροχαία κίνηση και θα δίδουν την ανάλογη προτεραιότητα.

Το εξήγησε με απλά λόγια ο Αλέξης Βαφεάδης. «Ένα άτομο δεν θα περιμένει πλέον στο κόκκινο αν στο πράσινο δεν περνά κάποιος. Τα έξυπνα φώτα θα αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο όχημα στη συγκεκριμένη διαδρομή και θα δίδουν προτεραιότητα στο όχημα που βρίσκεται σταματημένο στο κόκκινο».

Κατάλαβες; Ε, άντε να εμπιστευθείς ότι θα το κάνουν σωστά, θα λειτουργήσει όπως πρέπει και δεν θα γίνει το έλα να δεις στα φώτα τροχαίας. Θα μου πεις, είναι τίποτα σπουδαίο; Δεν θα στείλουν και διαστημόπλοιο στον Άρη! Σωστά. Αλλά, μήπως ήταν τίποτα σπουδαίο οι κάμερες στα φώτα τροχαίας; Καθόλου. Αλλού έχουν κάμερες σε όλους τους δρόμους. Οι δικοί μας έκαναν πάνω από δέκα χρόνια να τοποθετήσουν μερικές και τώρα που τις τοποθέτησαν θα κάνουν άλλα δέκα για να βρουν τρόπο να μοιράζουν τα πρόστιμα κι άλλα τόσα για να εφαρμοστεί όλος ο σχεδιασμός.

Γιατί όταν αποφάσισαν να εγκαταστήσουν σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές ήταν τίποτε διαστημόπλοιο στον Άρη που θα έστελναν; Ακόμα ψάχνονται. Τώρα κάνουν νέες σκέψεις. Να αποταθούν στη ΣΥΤΑ, που είναι και ημικρατικός οργανισμός και θα τα καταφέρει. Γιατί δεν αποτάθηκαν πριν πέντε και δέκα χρόνια ένας θεός ξέρει. Τέλος πάντων.

Ζόρικα τα πράματα με την τεχνολογία, παρότι τώρα έχουμε και αρμόδιο υφυπουργείο! Να τους εμπιστευτούμε να βάλουν και έξυπνα φώτα, αλλά πώς; Προχτές ακόμα ανακαλύψαμε ότι οι σέρβερ του κράτους ήταν σε ένα υπόγειο με τα ντεπόζιτα του νερού και δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι μπορεί και να πλημυρίσουν και να πάνε όλα του βρόντου. Ποιος ξέρει, λοιπόν, τι θα γίνει όταν σου ανάβει πράσινο η τεχνητή νοημοσύνη; Θα είναι σωστά ρυθμισμένη ή θα βάλουν τον εγκέφαλο της σε κανένα ντεπόζιτο νερού;

Εδώ υπάρχουν ακόμα κρατικές υπηρεσίες που σου λένε στείλε ένα email και θα σου απαντήσουμε αμέσως, για να μην παίρνεις τηλέφωνο και να μην σου απαντούν ποτέ. Ε, ούτε στα email απαντούν. Τα έχουν, όμως, τα email, αυτό είναι αλήθεια. Είναι κι αυτό ένα βήμα, δεν μπορείς να πεις. Άσε που άλλοι σου ζητούν πλέον επικοινωνία μέσω Viber. Η ΑΗΚ, για παράδειγμα. Αμφισβητείς, ας πούμε, τον φουσκωμένο λογαριασμό του ηλεκτρισμού και θέλεις να τους ρωτήσεις τι γίνεται. Παίρνεις τηλέφωνο. Ο χρόνος αναμονής μπορεί να είναι και δεκάλεπτο… Υπομονή. Μετά σου λένε βγάλε φωτογραφία τον μετρητή και στείλε τον στο Viber να το ελέγξουμε. Το στέλνεις, αλλά δεν ξέρεις. Το πήραν; Θα το δουν; Θα ασχοληθούν; Ή είναι κι αυτοί όπως τους άλλους, που στέλνεις το email που σου ζητούν αλλά δεν σου απαντούν ποτέ; Διότι, δεν έχεις και κάποια ανταπόκριση. Το στέλνεις κι άγιος ο θεός.

Σπουδαία εφεύρεση η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Αρκεί να έχουμε και την κρατική νοημοσύνη να βοηθά. Αλλιώς, είναι ρίσκο.

Υ.Γ. Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας την ευθύνη για την αποστολή ασθενών στον εξωτερικό προβληματίζει έντονα τον ΔΗΣΥ. Έτσι είπε ο αν. πρόεδρος, Ευθύμιος Δίπλαρος. Διότι, λέει, «η έντονη ανησυχία και διαφωνία μας, πηγάζει καταρχήν από τα όσα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από μία τέτοια απόφαση, εφόσον ανακύπτουν ζητήματα τεχνογνωσίας και υποδομών». Ο ΟΑΥ, που εφάρμοσε το ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ, δεν έχει την τεχνογνωσία και τις υποδομές και την έχει ένα άτομο στο υπουργείο Υγείας. Αγαπητέ μου Δίπλαρε, έτσι χοντρό δούλεμα δεν το περίμενα. Ούτε από τεχνητή νοημοσύνη!