Από παράταση σε παράταση προς την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση επενδυτικής πρότασης για την κατασκευή οινοποιείου στην κοινότητα Καλοπαναγιώτη, προχωρεί το υπουργείο Εμπορίου, με τη στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.

Μέχρι σήμερα πάντως παρά τις συνεχείς παρατάσεις από τις 30/3/2018 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης, βάσει της συμφωνίας δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το οινοποιείο. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση ανέφερε ότι το υπουργείο Εμπορίου αποδέχτηκε την αίτηση, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη Πολεοδομική Άδεια για την ανέγερση του έργου. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η εταιρεία μέσω του Μέτρου ΕΠΣΑ 3α «Ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον οινοποιητικό κλάδο» θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €1,8 εκατ. Εξήγησε ότι για το θέμα η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Περαιτέρω, ο Γενικός Ελεγκτής κάλεσε το υπουργείο Γεωργίας ως αρμόδια Αρχή και τον ΚΟΑΠ, να αποταθούν στην Κομισιόν για διευκρινίσεις και καθοδήγηση, όσον αφορά στην ερμηνεία και στην αξιολόγηση μιας επιχείρησης ως προβληματικής, ώστε να διασφαλιστεί η ορθότητα χειρισμού των αιτήσεων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Και αυτό γιατί η Υπηρεσία εξέφρασε επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς της, σε σχέση με τον τρόπο που ο ΚΟΑΠ και ο ανάδοχος ερμηνεύουν τον όρο νεοσύστατη εταιρεία και την αξιολόγηση μιας επιχείρησης ως προβληματικής.

Ο διευθυντής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστος Φωτιάδης, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η εταιρεία προέβη σε έξοδα προκειμένου να δημιουργήσει αμπελώνα και σε δεύτερη φάση θα δημιουργήσει το οινοποιείο. Πρόσθεσε ότι το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα είναι δύσκολο και πρέπει να αποφασίσουμε κατά πόσο θέλουμε να τις βοηθήσουμε ή να τις σκοτώσουμε. 

Εκ μέρους του ΚΟΑΠ ο Λευτέρης Δημητρίου εξηγώντας τον λόγο που δόθηκαν παρατάσεις στη λειτουργία του οινοποιείου, ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε για λόγους ανωτέρας βίας. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, όπου πλημμύρισε το οδικό δίκτυο και με την κατολίσθηση βράχων δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό. Περαιτέρω, ανέφερε ότι ο τρόπος ελέγχου των επιχειρήσεων εκ μέρους του Οργανισμού που δραστηριοποιούνται σε νέο τομέα έχει αναθεωρηθεί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, κληθείς να απαντήσει για την αξιολόγηση μιας επιχείρησης ως προβληματική, ανέφερε ότι δεν εμπίπτει στους τομείς δραστηριοτήτων του γραφείου της. Πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης προβληματίζει. Τόνισε δε ότι το θέμα θα έπρεπε να διευκρινιστεί με απόφαση της Κομισιόν.

Εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας, ο Μάριος Αδαμίδης ανέφερε ότι τα αμπέλια για να παράξουν σταφύλια απαιτούνται πέραν των 7 χρόνων. Πρόσθεσε ότι ο πρωτογενής τομέας από τη στιγμή που είναι προβληματικός εξαιρείται από τους κανόνες του ανταγωνισμού. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι συνήθης πρακτική να ζητούνται παρατάσεις.     Άγγελος Νικολάου