Η προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση. Σε λίγες μέρες ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα επιδιώξει να σπάσει το πολύχρονο αδιέξοδο, με τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

 Σε αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει την πλήρη στήριξη μας. Η κατάσταση στο Κυπριακό σχεδόν μισό αιώνα μετά την εισβολή του ’74 δεν είναι βιώσιμη. Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης μέσα από τις στάχτες της κυπριακής τραγωδίας. Η αταλάντευτη θέση μας για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επίλυσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι υπαρξιακό ζήτημα όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Η παρούσα συγκυρία είναι δύσκολη, κρίσιμη, όπως και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Όμως, υπάρχουν δυνατότητες και πρέπει να αξιοποιηθούν. Ποιες είναι αυτές;

Η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχωρά με θάρρος σε συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία για να μπορέσει να αφαιρέσει  ένα άγος που οι δύο χώρες μεταφέρουν.  O E/T διάλογος θα έχει θετική επίδραση και στο Κυπριακό γιατί δεν είναι μόνο η Τουρκία ενισχυμένη, ισχυρή είναι και η Ελλάδα στο χώρο της Δύσης. Οι ηγέτες συνομιλούν απευθείας, όπως και οι ΥΠΕΞ τους. Ποιος καλύτερα μπορεί να μεταφέρει τα κατάλληλα μηνύματα προς τον Ερντογάν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποκτούν δυναμική και είναι σημαντικό να βγουν οι δύο χώρες από τον φαύλο κύκλο της αντιπαλότητας, από τον οποίο και οι δύο ζημιώνουν. Είναι ωστόσο πολύ καθαρό ότι μόνο με την επίλυση του Κυπριακού μπορεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να γυρίσει οριστικά σελίδα και σε συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζω τη δήλωση Μητσοτάκη στη Λευκωσία ότι δεν μπορεί όλος ο κόσμος να προχωρεί και η κατάσταση να μείνει ως έχει στην Κύπρο.

Ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συντονισμό με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της ΕΕ. Στην ΕΕ θα γίνουν σημαντικές κινήσεις τους επόμενους μήνες που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Τουρκία. Στην τελευταία προεδρική θητεία του, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αναζωογονήσει τις σχέσεις του με την ΕΕ και μάλιστα προσβλέπει σε μια θετική ατζέντα που δεν περιορίζεται μόνο στην ενισχυμένη τελωνειακή ένωση και την βίζα. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται σήμερα ότι χρειάζεται ξανά να μπει στην τροχιά των διαπραγματεύσεων ένταξης ως υποψήφια για ένταξη, ακόμα κι αν αυτή η προοπτική δεν είναι ορατή. Αυτή η γεωπολιτική εξέλιξη είναι απόρροια των τεκτονικών ανακατατάξεων που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ΕΕ θα εξετάσει ξανά τη διεύρυνση της (Δυτικά Βαλκάνια) και η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εντελώς εκτός.

Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτή την προοπτική, τη θετική ατζέντα της Τουρκίας και τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας δημιουργείται χώρος για ουσιαστική διπλωματία, ώστε να ξεμπλοκαριστεί το Κυπριακό. Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και αποφασιστικοί. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να επανέλθει η Τουρκία στη συμφωνημένη βάση της Ομοσπονδίας, αλλά να διανύσουμε το τελευταίο μίλι από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντάνα το 2017. Αν δημιουργηθεί μια τέτοια δυναμική με τη στήριξη της ΕΕ και την ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ, πιστεύω ότι θα πρέπει να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία και να λύσουμε το Κυπριακό.

Στο Κυπριακό πολλά μοιάζουν στάσιμα, αλλά δεν είναι έτσι. Εμείς οι Κύπριοι γνωρίζουμε τί έφερε η φθορά του χρόνου. Γι’ αυτό θα χρειαστούμε συστράτευση στον διακηρυγμένο μας στόχο και σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος εάν χρειαστεί να ανταποκριθεί ξανά πλήρως στην ιστορική του ευθύνη.

*Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ