Οι αυξημένες ροές τουριστών το καλοκαίρι, αλλά και αυτόν τον μήνα, δίνουν ανάσα ζωής στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας, που αργοπεθαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας και της δημιουργίας του Metropolis Mall. Οι καταστηματάρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κίνηση των τελευταίων μηνών, ζητώντας, ωστόσο, νέους χώρους στάθμευσης προκειμένου να αυξηθούν και οι Κύπριοι στην περιοχή.

«Η αύξηση της κίνησης οφείλεται καθαρά στον τουρισμό και λόγω αυτού τα πράγματα φέτος ήταν πολύ καλύτερα», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ στη Λάρνακα, Κυριάκος Αμπίζας, προσθέτοντας πως λόγω και της ζέστης οι Κύπριοι προτιμούν τα καταστήματα στο mall. Το θετικό είναι πως η τουριστική κίνηση εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και τον επόμενο μήνα, ενώ, λόγω της ύπαρξης περίπου 25 boutique hotels στο κέντρο της πόλης, οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και για τον χειμώνα.

Από το Σάββατο, εξάλλου, έπειτα από ενέργειες του Δήμου Λάρνακας, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και της εταιρείας Louis Travel άρχισαν να διοχετεύονται στο εμπορικό κέντρο Ισραηλινοί τουρίστες από μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, που θα κάνει δρομολόγια από τη Χάιφα προς τη Λάρνακα μέχρι και τον Οκτώβριο. «Ήρθαν λεωφορεία με τουρίστες από πλοίο που έφτασε στη Λάρνακα. Υπήρχε κίνηση στο κέντρο και κάποια καταστήματα δούλεψαν. Είναι μια πολύ καλή ενέργεια και ελπίζουμε να συνεχιστεί, διότι όταν βλέπεις κόσμο στο δρόμο δημιουργείται μια άλλη ατμόσφαιρα και αλλάζει η ψυχολογία όλων», σημείωσε ο κ. Αμπίζας.

Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι να κερδίσουν οι καταστηματάρχες του κέντρου τους δύσκολους πελάτες, που είναι οι Κύπριοι. Τα έργα υποδομής που έγιναν, όπως η Δημοτική Αγορά και η πλατεία Ζουχούρι, καθώς και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται έφεραν κόσμο, ωστόσο, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με τον κ. Αμπίζα, κρατά τους περισσότερους μακριά από το κέντρο. «Οι χώροι στάθμευσης είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και ακούμε συνεχώς παράπονα από καταστηματάρχες. Κατά τα άλλα ξεκίνησε μια καλή προσπάθεια απ’ όλους ώστε ν’ αναβαθμιστεί το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο».

Οι επιχειρηματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για προσέλκυση Κύπριων επισκεπτών στα δύο μεγάλα έργα που θ’ αλλάξουν την εικόνα της καρδιάς της πόλης και θα ξεκινήσουν εντός του 2024. Πρόκειται για την ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης και την πλακόστρωση όλων των δρόμων του εμπορικού κέντρου, στο οποίο θα φυτευτούν δέντρα και θα τοποθετηθούν σκίαστρα. «Με τη σκίαση που θα γίνει και το πράσινο ελπίζουμε ν’ αρχίσουν να καλυτερεύουν τα πράγματα. Πιστεύω πως θα βοηθήσουν τα έργα επειδή θ’ αλλάξει η όψη της πόλης. Όταν κάτι ομορφύνει και βελτιωθεί αλλάζουν και τα δεδομένα», είπε καταλήγοντας ο κ. Αμπίζας.