Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα καταγράψει τα θετικά των καμερών φωτοεπισήμανσης, καταγράφοντας την προσωπική μου εμπειρία, αφού με τσάκωσε δυο-τρεις φορές το φλασάκι (άμα έρθουν τα «πιλιετούθκια» θα σας πω ακριβώς πόσα) και για το γεγονός πως και μόνο που «πιάστηκα» άρχισα σιγά-σιγά να προσέχω, να ρίχνω ταχύτητες κλπ, γιατί οι Κυπραίοι κάποτε, έως συχνά, χρειαζόμαστε βούρδουλα για να συμμορφωθούμε. Το παίρνω πίσω λοιπόν, για δύο λόγους.

Πρώτον, για την βλακεία που προωθεί το υπουργείο πως τάχα θα μοιράζει πρόστιμα ύψους… 5000 ευρώ στους οδηγούς που φλασάρουν στους απέναντι οδηγούς, προειδοποιώντας τους ότι οδεύουν προς αστυνομικό ραντάρ (το δηλώνω από τώρα, αν περάσει η νομοθεσία δεν πρόκειται να την τηρήσω). Ντροπή! Να χρεώνουν και την αλληλεγγύη που σκοπό έχει αυτό ακριβώς που επιδιώκουν οι Αρχές, να ρίχνουμε δηλαδή ταχύτητα!

Και δεύτερον, η σύζυγος μου πήρε λαπόρτο γιατί τάχα πέρασε με κόκκινο. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν παραβιάζει ούτε το όριο των 30 χλμ, που οδηγά πιο σιγά κι από χελώνα, που τρέμει στην ιδέα να παραβιάσει τον κώδικα κυκλοφορίας. Έλα όμως που πέρασε με πράσινο και οι μπροστινοί της σταμάτησαν απότομα, αφήνοντάς τη στη μέση του δρόμου (φωτα πρώην Γούλγουερθ) με αποτέλεσμα να την πιάσει το φλας! Όταν τηλεφώνησε να διαμαρτυρηθεί, της είπαν πως τρεις αστυνομικοί έκριναν ότι παρανόμησε και ότι αν έχει παράπονο να πάει δικαστήριο.

Αν οι κάμερες δείχνουν πώς εκτυλίχθητε το σκηνικό, θα φαινόταν ότι δεν είχε παραβιάσει το κόκκινο. Αν δεν δείχνουν όλη τη σκηνή, τότε είναι για τα πανηγύρια, δώστε τις πίσω. Αν οι αστυνομικοί είδαν όλη τη φάση και έκριναν ότι αξίζει πρόστιμο, τότε οι τρεις να παραδώσουν τα νησιάνια τους και να πάνε σπίτι τους. Και δεν τα αναφέρω αυτά επειδή το περιστατικό ήρθε και με βρήκε σπίτι μου.

Εξάλλου, επαναλαμβάνω, περιμένω κι εγώ αγόγγυστα δυο-τρια λαπόρτα (όχι για «κόκκινο»). Τα λέω επειδή περιπτώσεις όπως της συζύγου μου είναι πολλές, φτάνει να διαβάσει κανείς τα σχόλια των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα. «Αν πάω δικαστήριο ποιον θα πιστέψουν», μου λέει. «Εμένα ή τρεις αστυνομικούς;». Και το πλήρωσε, σ’ ένα μήνα που ο κόσμος γενικώς έχει κατακρεουργηθεί από την ΑΗΚ.

Λίγοι είμαστε όσοι υποστηρίξαμε το σύστημα και τις συνέπειές του. Από σήμερα, αγαπητέ αρμόδιε υπουργέ, είναι ένας λιγότερος. Αυτό.

ΓΑΓΚΑΣ