Τα σχέδια που εφάρμοσαν τα τραπεζικά ιδρύματα για απορρόφηση του κόστους των ψηλών δανειστικών επιτοκίων, παρουσίασαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και του Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων, η οποία συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών ο Μιχάλης Κρονίδης, δήλωσε πως ήδη οι τράπεζες προχώρησαν σε σειρά μέτρων για στήριξη των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων, επισημαίνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται και άλλες ενέργειες από τις τράπεζες.

Εκπρόσωποι των τραπεζών αναφέρθηκαν στα νέα προϊόντα που προσφέρουν στους πελάτες τους μέσω της παραχώρησης δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Παράλληλα τόνισαν πως λόγω του γεγονότος ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι περισσότερες από τα δάνεια, είναι δύσκολη η μείωση των επιτοκίων. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων, τόνισε πως τα δάνεια που αγοράσαν οι εταιρείες διέπονται από τις ίδιες συμβάσεις που είχαν οι δανειολήπτες με τις τράπεζες.

Επίσης, ανέφερε πως για την πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου των δανείων που κατέχουν οι εταιρείες, οι δανειολήπτες δεν καταβάλουν δόση καθώς πολλές δανειακές συμβάσεις είναι τερματισμένες.

Ενώπιον της επιτροπής οι δανειολήπτες ανέφεραν πως τα σχέδια των τραπεζών είναι φτωχά για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Εκ μέρους του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, λέχθηκε πως λαμβάνουν καταγγελίες από δανειολήπτες, οι οποίοι παρόλο που εξυπηρετούν τα δάνεια τους, λόγω του ότι οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Από πλευράς του ΣΥΜΕΑ, τονίστηκε η ανάγκη για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής από το κράτος μέσω της επιδότησης των επιτοκίων για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Τα μέλη της επιτροπής Εμπορίου κάλεσαν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, κατηγόρησε τις τράπεζες πως απώτερος τους στόχο τους είναι τα κέρδη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες λόγω των ψηλών επιτοκίων. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου για φορολόγηση των τραπεζών και στήριξη των δανειοληπτών.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανάφερε πως οι μικρές τράπεζες απορρόφησαν το κόστος των ψηλών επιτοκίων ενώ δεν ανταποκρίθηκαν οι μεγάλες τράπεζες.

Οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να τοποθετηθούν σε επόμενη συνεδρία.