Το 78% της αξίας των δανείων που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης (για αναθεώρηση όρων εξόφλησης) το πρώτο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες από τις απανωτές αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αφορά επιχειρήσεις και το 50% αφορά ειδικότερα τον ξενοδοχειακό τομέα, τον χώρο της εστίασης  και στον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) που προωθήθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τα προβλήματα των δανειοληπτών λόγω των υψηλών επιτοκίων, τους πρώτους έξι μήνες του 2023 υπάρχει σημαντική αύξηση στον όγκο των επαναδιαπραγματεύσεων δανείων, οι οποίες ανήλθαν σε αξία στα €2 δισ., σε σύγκριση με €900 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και €1.7 δισ. ολόκληρο το 2022.

Συγκεκριμένα, το 78% των φετινών επαναδιαπραγματεύσεων αφορούν δάνεια επιχειρήσεων και το 18% αφορούν δάνεια νοικοκυριών. Το υπόλοιπο 4% των επανδιαπραγματεύσεων αφορά δάνεια σε άλλες χρηματοδοτικές επιχειρήσεις.

Βάσει των στοιχείων της ΚΤ, από το σύνολο των επαναδιαπραγματεύσεων αξίας €2 δισ., δάνεια ύψους €500 εκατ. αφορούν τον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα της εστίασης, ενώ δάνεια €413 εκατ. σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων. Παράλληλα, έγιναν επαναδιαπραγματεύσεις  ύψους €174 εκατ. για δάνεια που παραχωρήθηκαν στους τομείς του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

 Επίσης, έγιναν επαναδιαπραγματεύσεις αξίας €95.5 εκατ. για δάνεια στον τομέα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρισμού, για δάνεια €126.3 εκατ. που δόθηκαν στον τομέα της βιομηχανίας, για δάνεια €68.3 εκατ. στους τομείς των μεταφορών,  για δάνεια €57.3 εκατ. στον κατασκευαστικό τομέα, για δάνεια €45.7 εκατ. στους τομείς της εκπαίδευσης, καθώς και για δάνεια €42 εκατ. που δόθηκαν σε υπηρεσίες που παρέχουν επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, η ΚΤ, μέσω της επιστολής της, καλεί τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να προχωρούν έγκαιρα σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις χωρίς να επιβάλλουν στους δανειολήπτες πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Νέες ενέργειες από τράπεζες

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό, ωστόσο εκπρόσωποι των τραπεζών αναφέρθηκαν στα σχέδια απορρόφησης μέρους του κόστους από τα ψηλά δανειστικά επιτόκια μέσω της παραχώρησης δανείων με σταθερό επιτόκιο και μέσω της επιστροφής χρημάτων για δάνεια μέχρι €350 χιλ. Παράλληλα, προανήγγειλαν πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται και άλλες ενέργειες από τις τράπεζες.

Ο διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε ότι η μείωση του επιτοκίου σε ένα δάνειο μπορεί να οδηγήσει την εποπτική αρχή να ζητήσει εξέταση του πιστωτικού κινδύνου και, αν το θεωρήσει σωστό, να ζητήσει την κατάταξη του συγκεκριμένου δανείου σε άλλη κατηγορία, αλλά και λήψη επιπλέον προβλέψεων. Εκ μέρους του Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων αναφέρθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δανείων είναι τερματισμένα και δεν πληρώνονται δόσεις ή βρίσκονται σε νομικές διαδικασίες.

Εκπρόσωποι των δανειοληπτών ανέφεραν πως λαμβάνουν καταγγελίες από δανειολήπτες, οι οποίοι παρόλο που εξυπηρετούν τα δάνεια τους δεν μπορούν πλέον να καταβάλλουν τις αυξημένες δόσεις τους επειδή οι μισθοί τους παραμένουν στάσιμοι.

Θέλουν περισσότερα από τις τράπεζες τα κόμματα

Η πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου κάλεσαν τις τράπεζες να προχωρήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι σήμερα. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η Επιτροπή Εμπορίου δεν μπορεί να τα βάλει με το σύστημα, τονίζοντας πως η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στις στοχεύμενες ενέργειες από την πολιτεία για στήριξη των ευάλωτων δανειολήπτων. Όπως είπε, η ΕΕ προτρέπει τα κράτη μέλη να προχωρούν σε στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο κόσμος έχει γονατίσει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε νέα ΜΕΔ», κάνοντας λόγο για «διαφήμιση» μέτρων από τις μεγάλες τράπεζες. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή δήλωσε πως το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου για φορολόγηση των τραπεζών και στήριξη των δανειοληπτών. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανάφερε πως οι μικρές τράπεζες απορρόφησαν το κόστος των ψηλών επιτοκίων αλλά δεν ανταποκρίθηκαν οι μεγάλες τράπεζες.