Με απόφασή της που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή 22/9/23 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) καταργεί από τον Απρίλιο του 2024 την υποχρέωση των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να συνεργάζονται μόνο με πελάτες που έχουν μετρητές STOD (Seasonal Time Of Day), δηλαδή σε γενικές γραμμές με εμπορικούς – βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για ένταξη οικιακών καταναλωτών στο πελατολόγιο των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού και ισοδυναμεί με αναγνώριση στα νοικοκυριά του δικαιώματος να επιλέγουν προμηθευτή πέραν της ΑΗΚ. Το δικαίωμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1/4/2024.

Ωστόσο, για την ώρα η ισχύς ηλεκτρισμού (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που διατίθεται μέσω της μεταβατικής ρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού είναι περιορισμένη και δύσκολα θα επιτρέψει βραχυπρόθεσμα τη δυναμική διείσδυση των ιδιωτών προμηθευτών στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος.

Ήδη η διαθέσιμη ισχύς τους στη μεταβατική ρύθμιση (περίπου 200 μεγαβάτ) αποτελεί αντικείμενο διμερών συμβολαίων με μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές. Από την άλλη, η κατασκευή και λειτουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, για ενίσχυση της διαθέσιμης ισχύος από ΑΠΕ, συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς.

Με την ίδια ρυθμιστική απόφαση καταργείται πρόνοια του νόμου που προέβλεπε ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ που θέλουν να ενταχθούν στη Μεταβατική Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού θα πρέπει να ενταχθούν κάτω από σχέδιο καθεστώτος στήριξης του Υπουργείου Ενέργειας.