Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία με απύθμενο θράσος επιμένει σ΄’αυτό που πράττει πάντα. Να τα θέλει όλα δικά της. Έτσι συνηθίζει να κάνει. Έτσι την έχουν συνηθίσει οι διάφοροι διεθνείς παίκτες. Βγήκε, λοιπόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ανέσυρε την πρόταση της κατοχικής δύναμης  να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο για την ανατολική Μεσόγειο στα πρότυπα της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, χωρίς οι δύο πλευρές να περιμένουν τη πολιτική λύση του Κυπριακού. Έχει προβεί στη δήλωση αυτή ενώπιον  του «υπεξ» της αποσχιστικής οντότητας, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ανέφερε περαιτέρω απευθυνόμενος στον Ερτουγρούλογλου ότι «η αναμονή για την τελική λύση στο νησί για να επωφεληθείτε από τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο προφανώς δεν είναι μια καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ‘’τδβκ’’, Ερσίν Τατάρ είχε μια πολύ εποικοδομητική προσέγγιση για το θέμα αυτό τον περασμένο Ιούλιο». Πρόκειται για πρόταση συνεκμετάλλευσης, που διαμορφώθηκε το 2012 και έκτοτε επαναλαμβάνεται με διαφοροποιήσεις, χωρίς να αλλάζει η ουσία.

ΑΥΤΟ, που εν πολλοίς ζητά η τουρκική πλευρά είναι να διατηρήσει την παρουσία της στο νησί, με την παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα αξιώνει να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο της χώρας μας. Και όχι μόνο ζητά με απύθμενο θράσος το φυσικό αέριο της Κύπρου αλλά δηλώνει παράλληλα πως στόχος είναι η αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.  Αυτό το θέμα, όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι στην ατζέντα της κατοχικής δύναμης. «Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

Ο ΧΑΚΑΝ Φιντάν αναφέρθηκε ως παράδειγμα τη συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου, για να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση της Κύπρου. Ξεχνά προφανώς  τη διαφορά. Ότι Ισραήλ και Λίβανος είναι δυο αναγνωρισμένα κράτη. Στην Κύπρο ένα κράτος αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά δεύτερο, Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για καθορισμό ΑΟΖ. Η κατοχική δύναμη δεν είναι αυτό που εγείρει, αλλά τη συμφωνία για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Κι όλα αυτά τα αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας πως τούτα μπορούν να γίνουν και χωρίς λύση του Κυπριακού. Δεν συζητούν και δεν θέλουν λύση, αλλά αξιώνουν με θράσος και το φυσικό αέριο. Η κατοχική πλευρά θέλει και αξιώνει δυο κράτη στην Κύπρο.