Πέντε μήνες μετά το κάζο λόγω διαρροής νερού στο κέντρο ψηφιακών δεδομένων της κυβέρνησης, δόθηκε μόνιμη και ασφαλής λύση, χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον κόστος για τα κρατικά ταμεία.

Από χθες ο Κυβερνητικός Κόμβος Διαδικτύου (ΚΚΔ) λειτουργεί μόνιμα σε κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Το εν λόγω κέντρο εδρεύει στον Πεντάσχοινο και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετούνται μέσω των τεχνολογικών και άλλων εγκαταστάσεων, ακόμα και υπηρεσίες ξένων χωρών.

Η προσπάθεια ώστε τα μηχανήματα του κέντρου να μεταφερθούν εκεί άρχισαν από τα μέσα Απριλίου. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, έγιναν οι τελευταίες διευθετήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά του κέντρου ψηφιακών δεδομένων από τον υπόγειο χώρο του κτηρίου όπου στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών στις εγκαταστάσεις της ΑΤΗΚ.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, μιλώντας στον «Φ» διευκρίνισε πως η μεταφορά και η λειτουργία του Κυβερνητικού Κόμβου Διαδικτύου (ΚΚΔ) στις εγκαταστάσεις της ΑΤΗΚ, δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τον φορολογούμενο.

Εξήγησε ότι κατά τη μελέτη σύμβασης που έγινε το 2019 μεταξύ της ΑΤΗΚ και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) του κράτους, διαπίστωσε πως υπήρχε σχετική πρόνοια ώστε να υλοποιηθεί η μεταφορά, χωρίς επιπλέον κόστος. «Η επιβάρυνση για το δημόσιο θα είναι μόνο τα έξοδα από την κατανάλωση ηλεκτρισμού» διευκρίνισε.

Επιπλέον, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο Κυβερνητικός Κόμβος Διαδικτύου είναι υπερσύγχρονος στη βάση των διεθνών προτύπων (ISO 27001), ενώ θα υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία του, ακόμη και σε περίπτωση που προκύψει βλάβη.

Μιλώντας στον «Φ», ο υφυπουργός τόνισε ότι τα στελέχη του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής έκαναν αξιοζήλευτες προσπάθειες για να υλοποιηθεί η μεταφορά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ, Μιχάλης Ιωαννίδης. Σε χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του, μάλιστα, έκανε λόγο για συγκινητικές προσπάθειας από λειτουργούς της Αρχής.

Να θυμίσουμε ότι το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας που βρισκόταν σε χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, είχε πλημμυρίσει με νερό τον περασμένο Απρίλιο.