Μέλη του Ταμείου Συντάξεων του ΚΟΑ ευλογούν τα γένια τους συμμετέχοντας σε συνεδρίες κατά τις οποίες εξετάζονται και δικές τους αιτήσεις δανείου, ενώ διαπιστώθηκε ότι δάνεια έφεραν ημερομηνία προγενέστερη της έγκρισης τους κ.α.

Εξάλλου, δάνεια παραχωρήθηκαν παράτυπα χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετική έγκριση από τον αρμόδιο Έφορο, ως οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Τα πιο πάνω ευρήματα περιλαμβάνονται σε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή υπό τον τίτλο, «Παραχώρηση δανείων από το Ταμείο του Σχεδίου Συντάξεων και χορηγημάτων σε υπαλλήλους του ΚΟΑ και εξαρτώμενους τους σε ειδική έκθεση για τα έτη 2019-2022».

Παράλληλα, στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφονται και τα ακόλουθα:

-Το Σχέδιο ασκεί δραστηριότητες χωρίς να είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ) σε αντίθεση με τις πρόνοιες των περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμων.

-Οι Κανονισμοί του Σχεδίου δεν έχουν επικαιροποιηθεί με βάση τους περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμους του 2012 έως 2022 και τον περί Συντάξεων Νόμο του 1997 (Ν.97(Ι)97).

-Οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2018 υποβλήθηκαν για έλεγχο με καθυστέρηση στις 17.5.2022, ενώ δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί οι οικονομικές καταστάσεις που αφορούν στα έτη 2019 – 2022.

-Τα κεφάλαια του Ταμείου, που ανέρχονταν σε €10,5 εκ. κατά την 31.12.2021 και €10,4 εκ. κατά την 31.12.2022, είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πρακτική αντίθετη με τις πρόνοιες του άρθρου 31 των ΚΔΠ 111/93 και που, κατά την άποψη μας, δεν συνάδει με συνετή επενδυτική διαχείριση.

Δεν τηρείται μητρώο στο οποίο να καταγράφεται όλη η σχετική πληροφόρηση που αφορά στις αιτήσεις και παροχές δανείων στα μέλη του Σχεδίου ή στα εξαρτώμενα αυτών, όπως τύπος δανείου, ποσό δόσης, ύψος επιτοκίου, ημερομηνία αποπληρωμής και ημερομηνία έναρξης καταβολής της δόσης.

-Από τον έλεγχο δανείων που παραχωρήθηκαν, διαχρονικά, παρατηρήθηκαν σοβαρές αδυναμίες όπως, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις όπου, δεν εντοπίστηκαν οι σχετικοί φάκελοι για έλεγχο, Μέλη συμμετείχαν στην συνεδρία κατά την οποία εξεταζόταν το αίτημα τους για παραχώρηση δανείου, δεν εντοπίστηκαν συμβόλαια δανείων ή στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, αυτά δεν ήταν πλήρως συμπληρωμένα ή υπογραμμένα, τα έντυπα στους φακέλους δεν έφεραν αρίθμηση, τα συμβόλαια παραχώρησης δανείων έφεραν ημερομηνία προγενέστερη της έγκρισης τους κ.α..

Εισηγηθήκαμε την υιοθέτηση διαδικασιών για σωστή πρακτική στη βάση των σχετικών Νόμων και Κανονισμών. Επίσης εισηγηθήκαμε την τήρηση έγκυρων και νομικά αποδεκτών Συμβολαίων Παραχώρησης Δανείων, ενώ στις περιπτώσεις όπου Μέλη της Επιτροπής αιτούνται δάνεια, να μην συμμετέχουν στις συνεδρίες κατά τις οποίες εξετάζεται το αίτημά τους.

-Δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη, πληροφόρηση σε σχέση με το οφειλόμενο υπόλοιπο κάθε δανείου, αφού δεν τηρείται ξεχωριστός λογαριασμός για κάθε δάνειο, αλλά ένας λογαριασμός για κάθε Μέλος.

-Τα συμβόλαια δανεισμού που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής του Ταμείου και των Μελών δεν φέρουν χαρτόσημα.

Το Σχέδιο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο ΙΕΣΠ, ενώ το Ταμείο του Σχεδίου εισπράττει εισφορές από τα Μέλη και παραχωρεί δάνεια παράτυπα χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετική έγκριση από τον αρμόδιο Έφορο, ως οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

-Οι Κανονισμοί του Σχεδίου δεν έχουν τροποποιηθεί και συνεπώς δεν συνάδουν με τους Νόμους που αφορούν στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Από τον έλεγχο εντοπίσαμε τη μη ύπαρξη υπογραμμένων συμβολαίων παραχώρησης δανείων γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους αναφορικά με την είσπραξη των ποσών που παραχωρήθηκαν ως δάνεια.

-Εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες αναφορικά με την πληροφόρηση που τηρείται στους φακέλους και την παρακολούθηση της είσπραξης του ποσού κάθε δανείου, ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου παραχωρήθηκαν πέραν του ενός δανείου σε Μέλος.

-Διαπιστώθηκε, ότι η επενδυτική πολιτική που εφαρμόζεται αντίκειται στις πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών, ενώ εντοπίστηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων από Μέλη της Επιτροπής τα οποία συμμετείχαν στη συνεδρία κατά την οποία εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για παραχώρηση δανείου.