Aυξήθηκε ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων που παραπέμπονται στις πειθαρχικές επιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να διακινδυνεύει την καριέρα του και το μέλλον της οικογένειας του, παραβιάζοντας κανονισμούς και διαδικασίες.

Μέσω εγκυκλίου τονίζει ότι «οι τράπεζες λειτουργούν σε ένα δύσκολο και αρκετά απαιτητικό περιβάλλον, στη βάση αυστηρών νομοθετικών και κανονιστικών πλαισίων και υπόκεινται και οι ίδιες σε συνεχείς και εξονυχιστικούς ελέγχους, τόσο από εγχώριες όσο και από ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες έχουν θεσπίσει αυστηρότερες Πολιτικές και Κανονισμούς, καλώντας τους συνάδελφους να είναι πολύ προσεκτικοί στη διεκπεραίωση της καθημερινής τους εργασίας, καθώς υφίσταται ο κίνδυνος ένα  λάθος να έχει αλυσιδωτές συνέπειες, με σοβαρό αντίκτυπο, τόσο για την Τράπεζα όσο και για τον ίδιο τον συνάδελφο».

Η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων σημειώνει «δυστυχώς, λόγω της συνεχούς πίεσης και του άγχους, ως αποτέλεσμα  του αυξημένου φόρτου εργασίας, ορισμένοι συνάδελφοι, κάνουν το λάθος και παραβιάζουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται ενώπιον των Πειθαρχικών Επιτροπών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλές από τις περιπτώσεις συναδέλφων που παραπέμπονται στις πειθαρχικές επιτροπές, σχετίζονται με την κατηγορία της διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών (π.χ. προσωπικά στοιχεία πελατών), με τις διοικήσεις των τραπεζών να είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρές».

Στην εγκύκλιο προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους η ΕΤΥΚ αναφέρει «η οργάνωσή μας, βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών, συμμετέχει με εκπροσώπους της στις πειθαρχικές επιτροπές και στις επιτροπές εφέσεων και κατόρθωσε, σε πολλές περιπτώσεις, μέσα από σωστή επιχειρηματολογία και κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων, είτε να μην απολυθεί ο συνάδελφος είτε να του μετριαστεί η ποινή, αναδεικνύοντας και τονίζοντας παράλληλα εκεί όπου υπάρχουν και τις ευθύνες της ίδιας της τράπεζας».