Περιμένουν χρόνια για μερική έστω ικανοποίηση των αιτημάτων τους και, εφόσον όλα δείχνουν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων αποφάσισε να αναστείλει την 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για την Τετάρτη 18 του μήνα.

Αυτό άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον «Φ» η εκ των επικεφαλής της Ομάδας Λίνα Ανδρέου, αναφέροντας πως η απεργιακή κινητοποίηση έχει μετατεθεί για την 1η Νοεμβρίου, ενόψει εξελίξεων που φαίνεται να προωθούνται, μετά και την προχθεσινή συνάντηση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ στο Προεδρικό.

Όπως γράψαμε, κατά την προχθεσινή συνάντηση φαίνεται να υπάρξει θετική αντιμετώπιση από κυβερνητικής πλευράς στο αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ για επιταχυνόμενη ανέλιξη όσων υπηρετούν στη συνδυασμένη κλίμακα Α2-5-7. Ο ίδιος μάλιστα συνέστησε υπομονή, αφήνοντας να εννοηθεί πως το θέμα θα κλείσει οριστικά στις 30 Οκτωβρίου.

Εξήγησε δε, πως η καθυστέρηση οφείλεται στα παρόμοια αιτήματα που υπάρχουν και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ επανέλαβε πάντως την πρόταση της συντεχνίας για το θέμα, που υποβλήθηκε όπως είπε από τον Δεκέμβρη του 2021, η οποία προνοεί πως όταν κάποιος υπηρετήσει για 12 χρόνια στην Α2 θα μεταβαίνει στην Α5 και μετά από 4 χρόνια θα προχωρεί στην Α7.

Όπως εξήγησε, αυτό μεταφράζεται σε χρήματα, καθώς ο υπάλληλος που ξεκινά στην Α2 με μισθό 1095 ευρώ θα καταλήξει στα 1600 μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας.

Χόρτασαν υποσχέσεις

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων Λίνα Ανδρέου ανέφερε στην εφημερίδα μας πως εδώ και αρκετό καιρό αναμένουν εξελίξεις για το θέμα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία με την ΠΑΣΥΔΥ μετά τη χθεσινή συνάντηση και πως με τη σειρά τους πλέον αναμένουν τι θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος μήνα.

Ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς, όπως είπε, υποσχέσεις υπήρξαν και προεκλογικά αλλά και μετά από σχετικές συναντήσεις της με την Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Ως ένδειξη καλής θέλησης, είπε, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μετατίθενται πλέον για την 1η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα, που οργανώθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου, έχει την υποστήριξη τόσο της ΠΑΣΔΥ, όσο και των άλλων συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στο Δημόσιο, δηλαδή της ΑΣΔΥΚ και της Ισότητας, που δήλωσαν μάλιστα στήριξη στις κινητοποιήσεις.

Η κ. Ανδρέου, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, κάλεσε και την ΠΑΣΥΔΥ να στηρίξει έμπρακτα την κινητοποίηση. Την ίδια ώρα, με τις δηλώσεις της στον «Φ» άφησε να εννοηθεί πως η ρύθμιση και η εμπλοκή στο θέμα του ευρύτερου δημοσίου τομέα ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, χωρίς, όμως να παραγνωρίζει πως οι ίδιες αγκυλώσεις και αδικίες παρατηρούνται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στον δημόσιο τομέα.

Η ίδια εξήγησε πως με τις ρυθμίσεις που προωθούνται θα αρθεί η αδικία που υφίσταται σήμερα, καθώς άτομα με πολυετή προϋπηρεσία είναι καθηλωμένα μισθολογικά, λόγω της μικρής προσαύξησης των 8 ευρώ ετησίως (!).

Σφήνα ΣΕΚ και ΠΕΟ

Πάντως, οι καθυστερήσεις που φαίνεται να παρατηρούνται για την στήριξη των χαμηλόμισθων του Δημοσίου δεν είναι άσχετες και με τις παρεμβάσεις που υπήρξαν από το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη της συνάντησης της ΠΑΣΥΔΥ στο Προεδρικό, οι συντεχνίες ΟΗΟ- ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ απέστειλαν κοινή επιστολή στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το θέμα, ζητώντας πριν τη λήψη οποιωνδήποτε ρυθμίσεων να συναντηθεί και με τις ίδιες.

«Όπως έχουμε πληροφορηθεί από δημόσιες τοποθετήσεις αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων, η Κυβέρνηση και ειδικότερα η Προεδρία προβληματίζεται για το θέμα της μισθοδοτικής μεταχείρισης όσων εργαζομένων είναι σε χαμηλές κλίμακες μισθοδοσίας και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται τοποθετημένοι στην κλίμακα Α2-5-7+2.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ, που εκπροσωπούν εργαζομένους στους Δημόσιους Οργανισμούς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλώνουν την ευαισθησία τους για επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, που σχετίζεται με μεγάλη ομάδα εργαζομένων με ιδιαίτερα χαμηλές απολαβές», αναφέρουν οι δύο συντεχνίες, υπενθυμίζοντας «με την ευκαιρία ότι το εν λόγω θέμα τέθηκε προ πολλού από τη πλευρά μας και συζητείται στα πλαίσια του θεσμοθετημένου διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών».