Παρά τα διαδοχικά σχέδια αποπληρωμής που εφαρμόζει από το 1998 η Δημοκρατία για διευθέτηση των οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων/εταιρειών προς το κράτος, τα χρωστούμενά τους αγγίζουν τα €36 εκατ.

Πρόκειται για φορολογικές οφειλές προς το κράτος που αφορούν άμεση και έμμεση φορολογία. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως τις μεγαλύτερες οφειλές έχουν παραδοσιακές ποδοσφαιρικές ομάδες που βρίσκονται ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα, ενώ κάποιες από αυτές συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα σωματεία έχουν μεγάλο αριθμό φιλάθλων και συνεπώς μεγάλα έσοδα.

Πάντως, μετά την τροποποίηση του σχεδίου αποπληρωμής τον περασμένο Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Έφορος Φορολογίας δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα σωματείο. Όπως μας λέχθηκε, όποιο ποδοσφαιρικό σωματείο/ εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις προς το κράτος θα βγαίνει από το νέο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών. Για τον σκοπό αυτό, τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο απέστειλε αυστηρές επιστολές στα σωματεία/ εταιρείες, καλώντας σε συμμόρφωση με τις πρόνοιες του σχεδίου.

Κανονικά τα σωματεία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, έπρεπε να καταθέσουν την πρώτη τους δόση έναντι των οφειλών τους την 31η Ιουλίου του 2023. Γεγονός που κάποια, όπως φαίνεται, δεν το έπραξαν, γι’ αυτό υπήρξε παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας τους τελεσίγραφο.

Να σημειωθεί πως το σχέδιο προβλέπει την κατ’ εξαίρεση έκδοση σχετικών βεβαιώσεων, αν και εφόσον ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε τα σωματεία να είναι εναρμονισμένα με τα κριτήρια της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (UEFA) και να μην κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε έξι μήνες η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ζητά βεβαιώσεις από τα ποδοσφαιρικά σωματεία ότι έχουν συμμορφωθεί με τα οικονομικά κριτήρια, μέσω της αποπληρωμής των οφειλών τους προς το κράτος και προς τους ποδοσφαιριστές.

Μάλιστα, για όσες ομάδες δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΚΟΠ πρέπει να ενεργοποιούν τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο, με στόχο τη συμμόρφωσή τους. Όσα ποδοσφαιρικά σωματεία δεν πληρώσουν τις οφειλές τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων, κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών από τον πίνακα βαθμολογίας του επόμενου πρωταθλήματος, με υποβίβαση, με απαγόρευση μεταγραφών και με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Προ ημερών, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ τόνιζε πως ο Έφορος Φορολογίας έχει την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής των όρων του σχεδίου και προς το σκοπό αυτό συνεργάζεται με την ΚΟΠ. Παράλληλα, καλούσε τα σωματεία  να συμμορφωθούν με τους τρεις όρους του  σχεδίου, που προβλέπουν:

– Καταβολή της καθορισμένης μηνιαίας δόσης του Σχεδίου από 31/07/2023,

– Καταβολή τρεχουσών οφειλών που προκύπτουν μετά την 1/04/2023, και

– Υποβολή όλων των προβλεπόμενων φορολογικών δηλώσεων.

Τέλειωσε η περίοδος χάριτος

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως τελείωσε η περίοδος χάριτος για τα σωματεία, τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν με το σχέδιο. Μας λέχθηκε, επίσης, πως το αρμόδιο υπουργείο δεν θα διστάσει να τα βγάλει εκτός σχεδίου αποπληρωμής, με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.

Οι πρόνοιες του νέου σχεδίου

Στο νέο σχέδιο που έχει τροποποιηθεί τον περασμένο Μάιο έχει ενσωματωθεί η επέκταση της περιόδου κάλυψης του υφιστάμενου σχεδίου, με την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου 1.4.2021 – 31.3.2023, χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις. Επίσης, περιλήφθηκε πρόνοια για μείωση της περιόδου αποπληρωμής των οφειλών σε 168 μηνιαίες δόσεις. Το σχέδιο έχει διάρκεια 15 χρόνια και βασική  προϋπόθεση για να συμμετέχουν σε αυτό τα σωματεία είναι να μην δημιουργήσουν νέες οφειλές.