Θα συμμετάσχει εμπράκτως στην προγραμματισμένη απεργία, για την 1η Νοεμβρίου 2023, που ανακοίνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ)

Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει εμπράκτως στην προγραμματισμένη απεργία, για την 1η Νοεμβρίου 2023, που ανακοίνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων, αν και εφόσον αυτή θα πραγματοποιηθεί αφού, καθολική ήταν η απόφαση της ΑΣΔΥΚ για στήριξη του δίκαιου αιτήματος των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, που λήφθηκε σε σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Δρ Γεώργιος Χωραττάς, ανέφερε ότι η ΑΣΔΥΚ ήταν η πρώτη Οργάνωση, (από τον Νοέμβριο του 2021), που τοποθετήθηκε υπέρ της συγκεκριμένης αξίωσης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις συνδυασμένες κλίμακες Α2 ως Α7.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως,  «Υπενθυμίζουμε ότι, η ΑΣΔΥΚ με δύο επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών (ημερ. 25.11.2021 και 2.5.2022), κατέθεσε το αίτημα για άρση της αδικίας σε βάρος των χαμηλόμισθων, σημειώνοντας ότι λόγω της πενταετούς παγοποίησης των ετήσιων προσαυξήσεων, αυτοί οι υπάλληλοι έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος των απολαβών τους, που ποτέ δεν θα λάβουν αναδρομικά. Η ΑΣΔΥΚ πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς μερική αποκατάσταση της αδικίας. Συγκεκριμένα, στην επιστολή (ημερ. 25.11.2021), σημείωνε πως «καθώς μεγάλη ομάδα υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένοι στην κλίμακα Α2 και για να ανελιχθούν στην κλίμακα Α5, με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν 18 χρόνια (13 οι βαθμίδες + 5 χρόνια παγοποίηση) και συνολικά 26 χρόνια για να ανελιχθούν στην Α7, προτείνεται ως ελάχιστο μέτρο στήριξης όπως οι υπάλληλοι ανελίσσονται από την κλίμακα Α2 στην Α5, όταν φτάσουν στην κατώτερη βαθμίδα της Α5 (σε 14 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης) και από την Α5 στην Α7 όταν ανελιχθούν στην κατώτερη βαθμίδα της Α7, δηλαδή σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης»».

Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση της Οργάνωσης σκόνταψε στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών, που την απέρριψε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών.

Τέλος αναφέρει πως, “Ευελπιστούμε ότι τώρα, το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει με ευνοϊκό πνεύμα το δίκαιο αίτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων και ότι η Κυβέρνηση θα επιδείξει βούληση για ουσιαστική στήριξη αυτής της ομάδας των υπαλλήλων”.