Τη βελτίωση των κλιμάκων μισθοδοσίας των χαμηλόμισθων εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα, ζήτησε η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ σε συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ προειδοποιεί πως σε περίπτωση που χρειαστεί θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, οι χαμηλόμισθοι του Δημόσιου Τομέα έχουν υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική πίεση τα τελευταία 13 χρόνια.

Όπως σημειώνει, από το έτος 2010 δεν έχει παραχωρηθεί γενική αύξηση στους μισθούς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα αρχικά των κλιμάκων μισθοδοσίας έχουν μειωθεί 10%, ενώ συνεχίζεται η μείωση του 15% σε όλα τα επιδόματα. Είχε επίσης επιβληθεί με νομοθεσία απαγόρευση παραχώρησης προσαυξήσεων για πέντε έτη, ενώ μειωμένη είναι επίσης η αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία.

Η Συντεχνία σημειώνει πως ο πληθωρισμός που υπήρχε αυτά τα χρόνια έχει μειώσει την αγοραστική αξία των μισθών, την ώρα που το πάγωμα της ΑΤΑ από το 2011 μέχρι το 2017 και η απόδοση της στο 50% από το 2017 – 2022 και στην συνέχεια η απόδοση της στο 66,7%, μείωσε την αγοραστική αξία των μισθών σε σχέση με τη συνεχή άνοδο των τιμών σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες.

Επισημαίνει επίσης πως οι μισθοί στον δημόσιο τομέα είναι πολύ μειωμένοι σε σχέση με τους μισθούς που ίσχυαν το έτος 2009 για το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, το προσωπικό των Σχολικών Εφορειών και το προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας στις χαμηλές κλίμακες μισθοδοσίας.

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αναφέρει πως η βελτίωση των χαμηλών κλιμάκων μισθοδοσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένων και των κλιμάκων μισθοδοσίας του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού είναι απαραίτητη για την επιβίωση των χαμηλόμισθων εργαζομένων και τονίζει πως οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν υποστεί δυσανάλογα τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για να ανακάμψει η κυπριακή οικονομία και να βελτιωθούν σημαντικά τα οικονομικά του κράτους.

«Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα πιο πάνω δεδομένα η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ έχει ζητήσει την βελτίωση των κλιμάκων μισθοδοσίας με επιστολές της και σε συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενεργεί με όλα τα μέσα για να βελτιωθούν τα εισοδήματα των πιο πάνω χαμηλόμισθων εργαζομένων», αναφέρει και καταλήγει: «Σε περίπτωση που χρειαστεί, έχει ληφθεί απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΚΔΥ για δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των μελών της». 

ΚΥΠΕ