Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες εκπνέει η αναστολή των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ., στην οποία είχαν προχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι οικοθελώς οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αλλά ακόμη δεν κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο οι ρυθμίσεις για το νομικό πλαίσιο των πλειστηριασμών, για τις οποίες δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση στα συγκυβερνώντα κόμματα τον περασμένο Ιούνιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει διαβεβαιώσεις για προσεκτική τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ώστε τα συμπολιτευόμενα κόμματα να μην ψηφίσουν την επίμαχη πρόταση νόμου, με την οποία θα πάγωναν υποθέσεις εκποιήσεων μέσω της έκδοσης δικαστικών διαταγμάτων.

Με την αναστολή των πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, δόθηκε πίστωση χρόνου στην κυβερνητική πλευρά για να προχωρήσει στους απαιτούμενους σχεδιασμούς για την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Στα κόμματα της συγκυβέρνησης υπάρχει σήμερα έντονη ενόχληση, λόγω της καθυστέρησης από πλευράς της Κυβέρνησης να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε περίπτωση που δεν είναι σύντομα έτοιμες οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα ασκηθούν νέες πιέσεις στους πιστωτές για να δώσουν παράταση στην αναστολή.

Η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια νέα αναστολή εκποιήσεων μέσω νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή. Από την άλλη, κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΔΗΣΥ, τηρούν στάση αναμονής αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης νόμου για προσωρινή αναστολή του νόμου.

Τι τους έταξε

Το περασμένο καλοκαίρι το ΥΠΟΙΚ είχε δεσμευθεί πως θα ετοίμαζε νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Παράλληλα, είχε διαβεβαιώσει πως θα προχωρούσε σε βελτίωση των προνοιών του νομοσχεδίου για τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων. Κάτι το οποίο ακόμη δεν έγινε.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έλαβε αποφάσεις ούτε για τον διορισμό νέου Χρηματοοικονομικού Επίτροπου, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο έχει λήξει η θητεία του Παύλου Ιωάννου.

Τα συγκυβερνώντα κόμματα είχαν ζητήσει διεύρυνση των κριτηρίων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων και για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.

Κυβέρνηση: Ετοιμάζονται οι προτάσεις

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στον «Φ» πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως μελετούνται και πιθανές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων. Όπως μας λέχθηκε, σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση για το θέμα.