Έργα €885 εκατ. υπό την επίβλεψη του υπουργείου Μεταφορών είναι σε εξέλιξη, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης παρουσιάζοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για την επόμενη χρονιά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το έτος 2024 ανέρχεται σε €492,32 εκατ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται συγχρηματοδοτούμενα έργα €38 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα €454,32 θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το 2024 προγραμματίζονται έργα €263 εκατ.

Όπως είπε ο υπουργός, υπό εξέλιξη βρίσκονται έργα αξίας €885,6 εκατ.  εκ των οποίων έργα €523 εκατ. εκτελούνται από το υπουργείο Μεταφορών ενώ τα υπόλοιπα  έργα  που εκτελούνται ύψους €362,6 εκατ. αφορούν έργα άλλων υπουργείων.

Ο προϋπολογισμός των συμβάσεων για τις δημόσιες αστικές μεταφορές θα ανέλθει σε €84 εκατ. Τα χιλιόμετρα που καλύπτουν  τα αστικά λεωφορεία αυξήθηκαν σε 37 εκατ. από 35,4 εκατ. που διανύθηκαν το 2022.

Σχετικά με τους ποδηλατοδρόμους, ο υπουργός ανέφερε πως από 128 χιλιόμετρα επεκτείνονται στα 186 χιλιόμετρα.

Σχετικά με την οδική ασφάλεια αναφέρθηκε στην εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης κόστους €40,6 εκατ. Ο υπουργός έκανε αναφορά και στο νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα  στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών κόστους €7,52 εκατ.

Ο υπουργός σχολιάζοντας αναφορά του βουλευτή κ. Χάρη Γεωργιάδη, ότι τα Ταχυδρομεία επιχορηγούνται ανέφερε ότι αυτό είναι γεγονός και πρόσθεσε πως το όλο θέμα εξετάζεται επειδή αναγνωρίζεται πως πρέπει το ζήτημα να ρυθμιστεί.

Έκανε επίσης αναφορά σε μαυροπινακισμό εργολάβων όταν αυτοί δεν ολοκληρώνουν εγκαίρως τα έργα που αναλαμβάνουν.

Για το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η ακύρωση του σχετιζόταν με δημοσιονομικούς λόγους, οπόταν δεν ματαιώνεται. Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα ανταποκρίνεται σε όλες τις σύγχρονες ενεργειακές και άλλες ανάγκες, είπε.