Την πρόθεση της Κυβέρνησης για αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού με τον νέο χρόνο εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, χωρίς την ίδια ώρα  να θέλει, όπως είπε, να προκαταβάλει τον διάλογο που άρχισε.

Ο υπουργός μιλούσε για το θέμα στο κρατικό ραδιόφωνο, αναγνωρίζοντας πως τα περιθώρια που έχουν, τόσο η Επιτροπή Αναπροσαρμογής, όσο και ο ίδιος, για εξέταση του ζητήματος είναι περιορισμένα, καθώς από την αρχή του νέου χρόνου πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο διάταγμα.

Ανέφερε πως ο χρονοπρογραμματισμός είναι συγκεκριμένος για την έκδοση του νέου διατάγματος, το οποίο, όπως, είπε θα προκύψει μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του ύψους του κατώτατου μισθού (σ.σ. συνεδριάζει ξανά στις 2 Νοεμβρίου), μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και μέσα από τις επαφές και συνεργασίες που έχει αναπτύξει το υπουργείο με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού με το νέο διάταγμα απάντησε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει κατά τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν τρεις επιλογές, είτε να μειωθεί, είτε να παραμείνει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο, είτε να αυξηθεί. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τα αποτελέσματα της συζήτησης, με τα δεδομένα όπως ισχύουν αυτήν την στιγμή στην οικονομία και στην κοινωνία μας οι πρώτες δύο επιλογές θεωρώ ότι δεν είναι εκείνες οι οποίες θα αποτελέσουν τελικά την επιλογή που θα υιοθετηθεί».

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο κοινωνικός διάλογος, ιδιαίτερα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, θα επικεντρωθεί στο ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης αλλά και σε σειρά άλλων αιτημάτων, από πλευράς συντεχνιών, όπως για ενσωμάτωση της ΑΤΑ στο διάταγμα, για ωριαία απόδοση του κατώτατου, για οριοθέτηση συγκεκριμένου ωραρίου, κ.ά.  Υπενθυμίζουμε ότι με το υφιστάμενο διάταγμα ο εθνικός κατώτατος μισθός πρόσληψης ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη ανέρχεται στα €940 ακαθάριστα. Η πρώτη αναπροσαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος, θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2024 και ακολούθως θα γίνεται κάθε δύο έτη.

Διάλογος για το 12%

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιώτου επανέλαβε και την πρόθεσή του για διάλογο σε σχέση με την πρόταση που κατάθεσε την Παρασκευή για στοχευμένη ελάφρυνση του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα στο 63ο έτος, αντί στα 65 που είναι το όριο συνταξιοδότησης.

Πρόταση που προβλέπει στην ουσία την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης από τη βασική σύνταξη για όσους έχουν συνεισφέρει στο ΤΚΑ για 40 χρόνια.

Ο ίδιος είπε πως είναι έτοιμος να ακούσει τυχόν εισηγήσεις, θέτοντας όμως την προϋπόθεση πως το «κόστος» της πρότασης που παρουσίασε να μην αυξηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επαφές για το θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως, η πρόταση του υπουργείου δεν έχει ενθουσιάσει το συνδικαλιστικό κίνημα, που εγείρει σειρά προβληματισμών. Ενδεικτική η χθεσινή παρέμβαση της γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο philenews podcast και στην Άντρη Δανιήλ. Η επικεφαλής της ΠΕΟ εντοπίζει προβληματικά στοιχεία στην πρόταση, χωρίς να κρύβει και την ενόχλησή της για μη επαρκή διάλογο πριν την κατάθεση της πρότασης. Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε εάν, με την πρόταση και με τη μικρή ανακούφιση που θα τύχουν κάποιοι, θα απολέσουν τη μικρή επιταγή και τη στήριξη που τυγχάνουν από το σχέδιο στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων, οπόταν η ρύθμιση για κάποιους θα είναι δώρο άδωρο, σημειώνοντας πως για το συγκεκριμένο ζήτημα και για άλλα θα ζητηθούν διευκρινίσεις.