Είναι περίπου νόμος της φύσης ότι όσο πιο μακριά βρίσκονται οι άνθρωποι από μια σύγκρουση, τόσο πιο απλοϊκές είναι οι απόψεις τους για τις αιτίες της και για τις λύσεις. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο πασιφανές όσον αφορά το ζήτημα στη Γάζα, όπου η εισβολή του Ισραήλ προκαλεί ουρλιαχτά οργής σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η αγανάκτηση δικαιολογείται και με το παραπάνω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να αποφεύγονται απώλειες αμάχων. Ωστόσο, το γεγονός ότι η οργή τόσο πολλών ανθρώπων στρέφεται μόνο κατά του Ισραήλ είναι ανησυχητικό, διότι υπάρχουν δύο ένοπλες δυνάμεις οι οποίες ευθύνονται για τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα. Η άλλη είναι η Χαμάς.

Πώς η Χαμάς “προσκάλεσε” το Ισραήλ στη Γάζα

Η Χαμάς “προσκάλεσε” ουσιαστικά την ισραηλινή εισβολή με τη βαρβαρότητα της τρομοκρατικής της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει ομολογήσει ανοικτά ότι περίμενε πώς ακριβώς θα ανταπαντούσε το Ισραήλ. Πρόσφατο ρεπορτάζ της Washington Post, εάν επαληθευθεί, θα υπογραμμίσει ότι αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίθεσής της, που ονομάστηκε επιχείρηση “Πλημμύρα για το Αλ Ακσά” και ότι οι θάνατοι Παλαιστινίων δεν αποτελούν σφάλμα σε αυτό το σχέδιο, αλλά ουσιαστικό μέρος του. “Το αίμα των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων”, ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, Ismail Haniyeh στη λιβανική τηλεόραση στις 26 Οκτωβρίου, “το χρειαζόμαστε, ώστε να ξυπνήσει μέσα μας το επαναστατικό πνεύμα”.

Ωστόσο, αν ακούγατε ραδιόφωνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το σαββατοκύριακο, θα είχατε ακούσει τους ακροατές οι οποίοι τηλεφωνούσαν να εξηγούν – αντίθετα προς όλα τα στοιχεία – ότι δεν είναι η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που είναι αφοσιωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και που δολοφόνησε παιδιά εβραίων μπροστά στα μάτια των γονιών τους, αλλά μάλλον οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Όταν ένας Ιρανός είχε το “θράσος” να κρατήσει ένα πλακάτ στο κέντρο του Λονδίνου συγκρίνοντας τη Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος λόγω των ενεργειών της εκείνη την ημέρα, μια ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών με κουκούλες του επιτέθηκε και μια γυναίκα φώναξε “θάνατος σε όλους τους εβραίους”. Αφίσες απαχθέντων παιδιών ισραηλινής υπηκοότητας σκίζονται συστηματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και στις ΗΠΑ, όπου μια 21χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, συνελήφθη τον περασμένο μήνα επειδή δημοσίευσε απειλές για δολοφονία εβραίων στην πανεπιστημιούπολη, χρησιμοποιώντας προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο παρουσιαζόταν ως “Στρατιώτης της Χαμάς”.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αναρωτηθούν γιατί είναι τόσο απρόθυμοι να επικρίνουν μια οργάνωση η οποία δολοφονεί αθώους για αμιγώς φυλετικούς λόγους. Η απάντηση μπορεί να μην είναι ευχάριστη. Ο τρόπος με τον οποίο η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεσή της και διεξάγει τώρα τον πόλεμο στη Γάζα καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση της οργάνωσης και για τις ζωές των Παλαιστινίων πολιτών.

Η Χαμάς αδιαφορεί για τους αμάχους

Σκεφτείτε τις σήραγγες. Η Χαμάς έχτισε εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από την πόλη της Γάζας για να δημιουργήσει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι της τεράστιας υπεροχής των IDF όσον αφορά τα βαριά τεθωρακισμένα, τον αριθμό των στρατευμάτων και πολλά άλλα στοιχεία. Έχει λογική ως στρατιωτική στρατηγική, όπως και η προετοιμασία του εδάφους με έντονους εναέριους βομβαρδισμούς είχε επίσης νόημα από την πλευρά των Ισραηλινών. Η Χαμάς, ωστόσο, δεν έχτισε υπόγεια καταφύγια για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ετοιμαζόταν να πολεμήσει. Και δεν υπήρξαν αναφορές ότι προσφέρθηκε οποιοδήποτε καταφύγιο σε άμαχους στις σήραγγες πριν από την ισραηλινή χερσαία εισβολή.

Στη συνέχεια, υπάρχει η χρήση ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς, ακόμη και πέρα από τους 240 και πλέον ομήρους τους οποίους αιχμαλώτισε στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις IDF, η Χαμάς έχει την έδρα της κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, al Shifa, τοποθετεί τους εκτοξευτές πυραύλων της δίπλα σε σχολεία και γενικά κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει αδύνατη τη στόχευση των ενόπλων της οργάνωσης από κάποιον χωρίς αυτός ο τελευταίος ταυτόχρονα να χτυπήσει και αμάχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπιστευόμαστε τυφλά τις IDF – έχουμε να κάνουμε με πόλεμο και, όπως όλοι οι στρατοί εν καιρώ πολέμου, η δουλειά τους είναι να νικούν και όχι να λένε την αλήθεια. Ούτε η χρήση αμάχων από τη Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες δικαιολογεί τον ισραηλινό στρατό όταν τους σκοτώνει. Τα γεγονότα θα αποσαφηνιστούν αρκετά σύντομα, σε κάθε περίπτωση.

Ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στο al Shifa την Τετάρτη και δημοσιοποίησε βίντεο με εκείνο που ανέφερε ότι ήταν ένα κελί ομήρων και μια κρύπτη όπλων κάτω από ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας, το Rantisi. Ομάδες τόσο επικριτικές για το Ισραήλ όσο η Διεθνής Αμνηστία ανέφεραν ότι η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο ως τόπο βασανιστηρίων και εκτελέσεων Παλαιστινίων αντιπάλων της ήδη από το 2008.

Αραβικές φωνές

Αξίζει να αφουγκραστούμε το πώς μερικοί εξέχοντες Άραβες δημοσιογράφοι προσεγγίζουν τη Χαμάς. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Αιγύπτιος τηλεοπτικός σχολιαστής Ibrahim Eissa επέκρινε τα σχόλια του αξιωματούχου της Χαμάς, Mousa Abu Marzouk, ο οποίος είπε ότι οι σήραγγες βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τους μαχητές της Χαμάς από τα ισραηλινά αεροσκάφη και ότι εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη να προστατεύσουν τους πολίτες της Γάζας. “Ανεύθυνος” και “επαίσχυντος” ήταν μόνο δύο από τα επίθετα τα οποία χρησιμοποίησε ο Eissa, σημειώνοντας ότι η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και ότι το πρώτο καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να προστατεύει τον λαό της. Ενώ η Χαμάς κρύβεται στα τούνελ της, “τι γίνεται με τα παιδιά της Παλαιστίνης που γίνονται στόχος της ισραηλινής επιθετικότητας;”, αναρωτήθηκε ρητορικά ο Eissa.

Μια παρουσιάστρια της τηλεόρασης του Al Arabiya ήταν εξίσου καυστική έναντι του Khaled Meshal, έτερου κορυφαίου αξιωματούχου της Χαμάς. Η φύση της δράσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν μια κήρυξη πολέμου η οποία αναπόφευκτα θα προκαλούσε μια ισραηλινή αντεπίθεση, είπε η παρουσιάστρια. “Δεν ζητήθηκε η γνώμη των άλλων οργανώσεων, της Παλαιστινιακής Αρχής και του λαού της Γάζας γι’ αυτό”, αλλά τώρα υποφέρουν από τις συνέπειες, τόνισε. Προσπάθησε επίσης να κάνει ό,τι μπορούσε για να πείσει τον Meshal να αναλάβει την ευθύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά εβραίων αμάχων στις 7 Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω δεν είναι πυρηνική φυσική. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι άμαχοι αποτελούν ουσιαστικό μέρος του σχεδίου της Χαμάς, στόχος του οποίου ήταν να τραβήξει το Ισραήλ βαθιά μέσα στη Γάζα, να δημιουργήσει ένα λουτρό αίματος και να επεκτείνει τον πόλεμο εξοργίζοντας και προσελκύοντας νέους παίκτες στη σύρραξη, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ιράν και οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ.

Οι περισσότερες αραβικές κυβερνήσεις κατανοούν πλήρως ότι η Χαμάς είναι κάτι παραπλήσιο με το Ισλαμικό Κράτος και δεν προσφέρει τίποτα στους Παλαιστίνιους πέρα από φτώχεια και θάνατο. Ωστόσο, τώρα σιωπούν γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς το Ισραήλ παίζει τον ρόλο που του ανέθεσε η Χαμάς. Το τραγικό είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και με πάρα πολλούς καλοπροαίρετους ανθρώπους στη Δύση.

Απόδοση – Επιμέλεια – Επιλογή Κειμένων (2019-2023): Γ. Δ. Παυλόπουλος

BloombergOpinion