Ομόφωνα, πριν από λίγο, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας για τον ιδιωτικό και ημιδημόσιο τομέα (ημικρατικοί οργανισμοί) και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση δεν θα ισχύει στον δημόσιο τομέα, για τον οποίο θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024

Το νομοσχέδιο, που άρχισε να συζητείται επί της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, υπερψηφίστηκε με 41 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική ψήφο ή αποχή και θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους. 

Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023 που ψηφίστηκε σήμερα προβλέπει μεταξύ άλλων πως η τηλεργασία θα πρέπει συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, είτε με συλλογική σύμβαση. Προβλέπεται επίσης πως ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργοδοτούμενο από αυτήν, το οποίο θα καθορίζεται με κανονισμούς που θα εκδίδει ο Υπουργός Εργασίας.

Διασφαλίζεται περαιτέρω το δικαίωμα στην αποσύνδεση των εργαζομένων που θα εκτελούν τηλεργασία και κατ’ επέκταση η τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Στο νομοσχέδιο διασαφηνίζεται ότι ο εργοδότης στο πλαίσιο της τηλεργασίας θα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την παροχή εύλογης προσαρμογής στα άτομα με αναπηρίες, ώστε να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες των ατόμων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμου.

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε εισάγεται υποχρέωση στον εργοδότη, ώστε πριν από την εφαρμογή οποιωνδήποτε συστημάτων ή εργαλείων για την εποπτεία των εργοδοτουμένων του, να διενεργεί εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού, αφού προηγουμένως διαβουλευτεί σχετικά με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υπάρχει, όμως, ρητή απαγόρευση στον εργοδότη, ώστε να μην προβαίνει σε συνεχή παρακολούθηση μέσω της χρήσης κάμερας ή άλλης ανάλογης εφαρμογής παρεμβατικού χαρακτήρα για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.