Ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχόλησε τον κοινωνικό διάλογο μετά την πανδημία, επί υπουργίας της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, έκλεισε χθες με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την τηλεργασία σε ιδιωτικό και ημιδημόσιο τομέα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής και μετά από παρεμβάσεις βουλευτών, που κατά κύριο λόγο στάθηκαν στα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν από τη ρύθμιση της τηλεργασίας.

Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023, που θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσιοποίησή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, προβλέπει μεταξύ άλλων πως η τηλεργασία θα πρέπει συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, είτε με συλλογική σύμβαση. Στην ουσία, η τηλεργασία θα πρέπει να συμφωνείται και θα είναι εθελοντική. Διασφαλίζεται, όμως, το δικαίωμα στην αποσύνδεση των εργαζομένων που θα εκτελούν τηλεργασία και κατ’ επέκταση η τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται υποχρέωση στον εργοδότη, ώστε πριν από την εφαρμογή οποιωνδήποτε συστημάτων ή εργαλείων για την εποπτεία των εργοδοτουμένων του, να διενεργεί εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού, αφού προηγουμένως διαβουλευτεί σχετικά με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υπάρχει, όμως, ρητή απαγόρευση στον εργοδότη, ώστε να μην προβαίνει σε συνεχή παρακολούθηση μέσω της χρήσης κάμερας ή άλλης ανάλογης εφαρμογής παρεμβατικού χαρακτήρα για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.

Το κόστος στον εργοδότη

Προβλέπεται, επίσης, πως ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργοδοτούμενο από αυτήν, το οποίο θα καθορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, η προσοχή πλέον στρέφεται στη σχετική απόφαση, η οποία θα καθορίζει το ελάχιστο ποσό που ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, το ποσό που καταβάλλεται έχει καθοριστεί στα 28 ευρώ τον μήνα, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις μέρες που ένας εργαζόμενος θα κάνει τηλεργασία.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, που ανέλαβε την προώθηση του νομοσχεδίου σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έκρυψε χθες την ικανοποίηση του για την απόφαση της Βουλής.

Με γραπτή του δήλωση χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση της Βουλής για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση, όπως αναφέρει «της τεχνολογίας για την εξ αποστάσεως εργασία υπό την μορφή της τηλεργασίας, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αγορά εργασίας της χώρας μας».

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για το μέλλον της εργασίας, οι οποίες μέσα από τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ενισχύουν την ευελιξία της απασχόλησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο νόμος για την τηλεργασία είναι μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που επιβεβαιώνει ότι μέσα από την ενότητα, τον διάλογο και τη συναίνεση μπορούν να λαμβάνονται αμοιβαία επωφελείς αποφάσεις για την πρόοδο και την ευημερία», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.